КЕВР: Парно и топлата вода поскъпват с 39%

0
Предстои цените да влязат в сила от 1 юли
Предстои цените да влязат в сила от 1 юли Снимка: БГНЕС

Предстои цените да влязат в сила от 1 юли

Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с 39% средно за страната, а токът за бита - с 3 на сто, изчисли преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране. Предстои цените да бъдат обсъдени и да влязат в сила от 1 юли.

Въпреки че енергийният регулатор не се е съобразил с исканията на топлофикациите, достигащи до 330% повишение, готвеният скок на парното и топлата вода е драстичен. Най-голям се предвижда да бъде в Разград – с 51%.

“Със сигурност ще се стигне до поскъпване. Поскъпване е нормално да има и това се видя още миналата година, когато се обсъждаше актуализация на регулирани цени, на ток, парно и вода, тъй като прогнозните цени, които регулаторът беше използвал за настоящия ценови период, бяха значително по-ниски от реално постигнатите пазарни – както при електроенергията, така и при природния газ, което означава, че още миналата година имаше натиск да се актуализират цените “, казва в “Нашият ден“ по БНР Калоян Стайков, главен икономист в Института по енергиен мениджмънт.

“Това закъсня по редица политически причини, но за следващия ценови период, изглежда неизбежно. Големият въпрос остава – какво ще бъде увеличението? Ако се използват изцяло ценови механизми, така че всички икономически обосновани разходи да се прехвърлят към крайните потребители чрез цените, увеличението изглежда така, както го е предложил регулаторът.

Ако обаче правителството успее да намери различни финансови механизми, с които да подпомогне енергийните дружества, това увеличение може да бъде по-малко. За момента правителството не е анонсирало подобни мерки за следващия ценови период, затова и самото ценово предложение на регулатора изглежда по този начин.“

Алтернативен източник на газ

“Това е един от големите въпроси. Нямам и обяснение защо при положение, че не се знае как ще се осигурят доставките на газ през следващите 12 месеца, как регулаторът е смятал цените. Предполагам, че е използвал стария модел с доставки от Русия, но нямаме яснота дали това ще бъде точно така, или не. Най-малкото при осигуряване на алтернативни доставки за по-дълъг период, цените могат да бъдат както по-високи, така и по-ниски. Всичко е въпрос на политика и договорености в тази посока. Докога могат да се използват допълнителни средства за потискане на ръста на цените, няма краен срок и дата, въпросът остава откъде могат да бъдат осигурени въпросните средства“, посочва още Стойков.

Напрежение от страна на бизнеса

“Големият проблем през последните месеци е, че тези решения се взимат в движение, липсват сериозни принципи и обосновки как точно се взимат. Това е и част от напрежението от страна на бизнеса, тъй като той не е наясно какво точно може да очаква в следващите два месеца, а какво остава в следващите 12. Същото притеснение би трябвало да видим и от страна на потребителите, тъй като досега те бяха в голяма степен защитени от подобни ръстове, а през следващия ценови период някак правителството не излъчва достатъчно ясни сигнали какво смята да направи. Има още един висящ въпрос – в момента имаме ценово предложение от страна на регулатора, но се обсъждат и законодателни промени, които да формализират тези механизми и да е ясно каква ще е помощта в следващите 12 месеца“, коментира експертът.

Азереският газ

“Той покрива 1/3 от нашето потребление, но голямата помощ идва по линия на неговата цена, тъй като тя е значително по-ниска от тази, по която получавахме природен газ от Русия. Там обаче остава проблемът, че пълните количества на ниската цена могат да бъдат получени само след въвеждане в експлоатация на интерконекторът с Гърция, което отново се отлага. В момента не изглежда много вероятно да се стигне до газова криза. Проблемът остава, че няма яснота какво точно се прави в тази посока. Оттам идва напрежението както от страна на домакинствата, така и от страна на бизнеса."

"За момента знаем единствено, че имаме осигурени количества природен газ за месец юни, а от юли нататък не е ясно какво ще правим. Липсата на предвидимост създава напрежение, което е идеално поле за огромни спекулации“, посочва още Стайков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари