Калоян Копчев мери температурата на пациенти в УМБАЛ "Медика"

2
Директорът на Здравната каса заедно с други свои служители станаха доброволци в борбата с коронавируса
Директорът на Здравната каса заедно с други свои служители станаха доброволци в борбата с коронавируса Видео: Русе Медиа

Служителите на Здравната каса в Русе станаха доброволци, за да помогнат на лечебните заведения в града.

Заради увеличаващия се брой на заразени с КОВИД-19, персоналът на болниците е затруднен в обслужването на пациентите си.

Идеята да станат доброволци се ражда спонтанно сред служителите на Здравната каса в Русе, предава Русе Медиа. Тъй като не са медицински специалисти, работят най-вече в триажните пунктове. Сред доброволците, които мерят температура и насочват пациентите на УМБАЛ „Медика“, е и директорът на касата Калоян Копчев.

Целта ни е да облекчим ресурса на болниците чисто медицински, защото те имат безкрайно друга работа освен техническата, която ние вършим на практика. Помагаме и на РЗИ, като двама служители с два служебни автомобила разнасят предписания из цялата Русенска област. Искаме да дадем някакъв пример, защото не само нашата институция, но и студенти по медицина, незавършили лекари все още, могат да помагат в случая, когато не се изисква чисто медицинско образование“, казва Калоян Копчев.

В УМБАЛ „Медика“ посрещат с благодарност помощта. „Бяхме безкрайно изненадани приятно от инициативата, която подеха колегите, да окажат помощ като доброволци. Всеки един, който е решил да помогне по начин, по който той може да го стори, е винаги добре дошъл. В момента заболеваемостта расте, не сме спирали да работим от половин година, постоянно и непрекъснато приемаме болни с КОВИД и имаме нужда от подкрепа. Нужна ни е и в триажните пунктове и общоболничните грижи за болен пациент, това са т.нар.санитарски грижи, и бихме се радвали на всеки един, който е решил да бъде доброволец“, казва управителят на болницата д-р Ивелин Йоцов.

Увеличеният брой болни от коронавирус създава проблем за персонала в болницата. За да компенсират недостига на медицински кадри, прехвърлят лекари и медицински сестри между отделенията.

Там, където намалихме дейността от плановия прием и плановите операции, всички тези колеги отиват да работят в структурата по КОВИД. От няколко дни преустроихме цял един етаж, в който беше разположено Вътрешно отделение и кардиология, на още един сектор за КОВИД с нови 20 легла, които са за активно лечение, и сектор на такива, които изчакват тепърва резултатът им да излезе“, обяснява д-р Ивелин Йоцов

От вчера УМБАЛ „Медика“-Русе започва тестване на всички пациенти, които ще постъпват на лечение с новите бързи антигенни тестове, които откриват вируса в момента в човешкото тяло. Ако тестът е положителен, се прави и PCR.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари