Калин Стоянов: Кирил Петков два дни ме моли да стана министър

1
Вътрешният министър повтори, че няма да подава оставка
Вътрешният министър повтори, че няма да подава оставка

Вътрешният министър повтори, че няма да подава оставка

На четвъртия ден след безредиците в София вече са идентифицирани полицаите, за които се предполага, че са превишили правомощията си по време на протеста. Това потвърди в предаването „На фокус” по NOVA вътрешният министър Калин Стоянов. Днес той е бил информиран от директора на СДВР комисар Любомир Николов за предприетите действия.

Засега служителите на МВР, за които е установено, че евентуално са превишили правомощията си са петима. Проверката обаче продължава.

Въпросът с оставката на вътрешния министър ще се решава в следващите дни. Тя беше поискана от по-голямата част от парламентарните партии, включително и от мандатоносителя ПП-ДБ. В петък премиерът Николай Денков остави решението по тази тема на масата, защото искаше то да бъде взето след разговор с вицепремиера Мария Габриел, която отсъстваше. На два пъти обаче от думи на Калин Стоянов стана ясно, че той не смята, че трябва да подава оставка.

Зад него след протестите застанаха ГЕРБ и ДПС, с тезата, че вина за безредиците не виждат в действията на вътрешния министър, а в този на спорта. Калин Стоянов призна и за опит за вмешателство в работата на министерството му.

Решение дали премиерът ще поиска оставката на вътрешния си министър все още няма, защото премиера Николай Денков още не е говорил със заместника си Мария Габриел.

„В не малка степен моето решение за министъра на вътрешните работи ще зависи от това как той ще оцени и ще реагира на сигналите за насилие , които видяхме всички и документирани като кадри и като разкази”, заяви Денков.

В нощта на протестите Калин Стоянов е бил на филм за телефонните измами, на който МВР е консултант, което не срещна одобрението на премиера Николай Денков.

"Не е важно къде съм бил по време на протестите. Важно е, че бях в непрекъснат контакт с отговорните служители, които ръководят операцията на терен”, каза Калин Стоянов.

Премиерът Николай Денков обаче неведнъж е казвал, че преди ротацията предпочита да не сменя министри и до такива ще се стига в случай, че министърът не може да изпълнява задълженията си. Денков отново осъди действията на служителите на реда, които са употребили сила надвишавайки правомощията си.

„Неприемливо е полицаи в центъра на София да действат така с протестиращи, така че искам да видя какво ще е отношението. Искам да уточня, че огромното болшинство от полицаите са си свършили правилно работата, без да прилагат насилие. Но тези, които нарушаваха правилата и прилагаха насилие към мирни протестиращи, те трябва да бъдат разследвани и наказани”, каза Денков.

„До момента имаме установени петима служители на МВР, които признават, че евентуално са превишили своите права”, каза Калин Стоянов

Вътрешният министър е имал телефонен разговор както с премиера, така и вицепремиера за събитията от четвъртък, но още не му била искана оставката. Но в ефира на NOVA призна за опит вмешателство в работата му като министър.

„До този момент оставката ми не е искана от премиера. Поиска я г-н Кирил Петков – човекът, който 2 дни ми се молеше да стана министър на вътрешните работи”, каза Стоянов. „След като се направиха няколко опита за вмешателство в работата на МВР, ето го искането на моята оставка, допълни вътрешният министър.

„За всички разговори и ситуации в отношенията ми с Кирил Петков съм запознал всички лидери на политическите партии, които подкрепят това правителство. Запознал съм и премиера Денков, и вицепремиера Габриел. Не казвам, че има натиск, а че има опит за вмешателство в работата на МВР. Като видяха, че ще устоя, това е резултатът – иска се моята оставка. Мероприятието от четвъртък е един повод”, каза Калин Стоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари