Калин Стоянов: Главният секретар на МВР е отговорен за смъртта на шестима полицаи

1
Случаите са широко известни, заяви министърът на вътрешните работи
Случаите са широко известни, заяви министърът на вътрешните работи Снимка: БГНЕС

Случаите са широко известни, заяви министърът на вътрешните работи

"Считам, че главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време". Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в Министерския съвет относно доклада за смяна на главния секретар Петър Тодоров, предава БТА.

Тук няма да вляза в конкретика, тъй като всички сме запознати с въпросните случаи, те са широко известни“, каза вътрешният министър.

В резултат на неосъществен контрол от страна на главния секретар в рамките на периода от 2021 г. до 31 май 2023 г. се наблюдава значително увеличение на извършените престъпления против личността, отбеляза още Стоянов.

По думите му става въпрос както за умишлени, така и за непредумишлени убийства, извършени с особена жестокост по време на битови скандали или при упражнено домашно насилие над жени. Той обясни, че в доклада с искането за смяна на главния секретар има подробно изброени примери. Министърът спомена един от случаите, при който, по думите му, през февруари 2023 г. е убит известен български психолог в кооперация в София, като убийството е извършено от бивш служител на МВР.

Преди извършеното престъпление майката на жертвата многократно е подавала сигнали до МВР за отправени към семейството закани за убийство и саморазправа, на които не е обърнато необходимото внимание“, коментира Калин Стоянов.

Вътрешният министър посочи и случая със смъртта на Ангел Христов. Според Стоянов все още има „неуточнен механизъм, по който човек, обявен за общодържавно издирване и издирване с червена бюлетина на Интерпол, се е намирал в Република България тогава, когато той е починал“.

Случаят с убийството на младеж в Цалапица е друг аргумент, с който се иска оставката на главния секретар. По думите на вътрешния министър отново има бездействие, което е довело до това „извършителят на убийството да напусне страната“. В хода на назначените проверки в Районно управление на МВР в Стамболийски и Областната дирекция на МВР – Пловдив се установяват множество данни за неправомерни действия на служители и техните ръководители. Констатирана е липса на организация, коментира още министърът.

Стоянов добави, че изброените случаи показват сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР и е основание за прекратяване на неговите правомощия на основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерство на вътрешните работи. До назначаването на нов главен секретар, правомощията ще се изпълняват от заместник главния секретар.

На въпрос дали е готов с името на новия главен секретар, Стоянов каза, че това все още не е коментирано. Считам, че най-напред следва да минем процедурата по освобождаването на настоящия и тогава ще коментираме бъдещата фигура, обясни той. Министърът изрази надежда, че президентът ще възприеме изложените аргументи за смяната на главния секретар и "ще прояви разбиране при вземането на крайното решение".

По-рано днес в началото на правителственото заседание, премиерът Николай Денков каза, че министър Калин Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    2
    до 1
    главния секретар е назначен преди 2 години по предложение на служебното правителство, както е по закон! А сега провери кои бяха в служебното правителство тогава! Ще намериш 2-3 знакови фигури от сегашното ПП!
  • -7
    1
    РУК за Ръша
    Главната секретутка беше назначена от проскубания гълъб на рушлямската подлога Гумен Грипенов-Решентиков! Вън боклуците от МВР!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари