Кал и мръсотия при ВиК ремонти: Община Русе свика спешна среща с възложител и изпълнители

2

Забавени ремонти, унищожени тротоари, смачкани тревни площи, кал по улиците и неудобства за русенци.

Такива са последствията още в началния етап на мащабния ремонт на водопреносната и канализационна мрежа на Русе, реализиран от местното ВиК дружество. Това стана ясно на свиканата спешна среща на Община Русе с възложителя и подизпълнителите на проекта.

След приключване на ремонтните дейности инфраструктурата около самите обекти е в много лошо състояние. Констатираме много нередности и получаваме постоянно сигнали от гражданите. Ако нещата не се променят, ще започнем да налагаме санкции“, заяви зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев.

Той подчерта, че Община Русе ще приеме работата по отделните проекти за завършена, едва след като обектите бъдат приведени във вида отпреди започването им.

Създаването на обща платформа за комуникация, която да улесни работата между възложител, подизпълнители, Община и институции, беше една от идеите, които предложи кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Проектът, който реализирате, е изключително значим за града за десетилетия напред и изисква добра организация и комуникация“, заяви кметът.

Според него евентуални санкции биха утежнили финансовото състояние на изпълнителите предвид повишените цени на строителните материали, които се използват за ремонтите. „Въпреки всичко, ако не се промени отношението ви към реализирането на проекта, ще се наложи да прибегнем към такива крайни мерки“, каза Пенчо Милков.

Зам.-кметът по строителство Магдалина Илиева обърна внимание на подизпълнителите да спазват сроковете по временните организации на движението, както и да не се правят предложения от тяхна страна за такива, ако не са доставени материалите за ремонтните дейности. Димитър Недев даде пример с бул. „Липник“, за който е поискана временна организация от 3 до 15 декември, но до момента не е въведена. По думите му това не е изолиран случай.

Представителите на ВиК дружеството се съгласиха с констатациите за пораженията по инфраструктурата, като изразиха съжаление за ситуацията. Според тях забавянето на ремонтните дейности става главно заради трудности при доставката на строителните материали за извършването й.

Зам.-кметът Димитър Недев призова за по-добра организация по отделните части на проекта и подчерта, че Община Русе е била достатъчно толерантна. Занапред всекидневно ще бъдат извършвани проверки за временната организация на движение и състоянието на инфраструктурата, а при неизпълнение на предписанията ще се налагат глоби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари