Срещата за Водния цикъл: Надвиквания и много въпроси, останали без отговори

0
Гражданите не даваха възможност на изпълнителите по проекта да вземат думата и да отговорят на десетките въпроси
Гражданите не даваха възможност на изпълнителите по проекта да вземат думата и да отговорят на десетките въпроси Снимка: вестник Утро

Срещата в Пленарна зала за проекта за водния цикъл в Русе, организирана по инициатива на кмета Пенчо Милков, не успя да доведе до диалог между гражданите и изпълнителите

Хората, които бяха дошли да споделят проблемите покрай строителните дейности, на практика не дадоха възможност на представителите на проекта да им отговорят на въпросите. Получи се говорилня, в която един през друг гражданите питаха за конкретни улици от кв.“Средна кула“ и „Долапите“ и за ул.“Св.Димитър Басарбовски“, а опитите за отговор потъваха в поредните изказвания от всички страни на залата, информира Русе Медиа.

Напрежението започна още от самото начало, когато въведение по темата се опита да направи зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева. Тя искаше да обясни нормативните изисквания, но това изнерви присъстващите, които заявиха, че искат да разберат какво може да направи, а не какво не може Общината. Тогава думата взе кметът Пенчо Милков, който в своето изказване обясни, че на въпросите трябва да отговорят представителите на проекта. Общината не е съгласна улиците да бъдат в безобразно състояние и ще си търси правата в съда. И призова гражданите да направят същото за своите поражения.

Въпросите, които основно вълнуваха русенци, бяха защо улиците не се асфалтират, защо се полага асфалт върху пепелта, защо шахтите са по-високо от канализацията и трябват помпи, кога ще приключат дейностите в двата квартала, защо не се подменят водопроводите навсякъде в „Средна кула“ и „Долапите“, защо се разкопава едновременно на много места.

Повече от час и половина на практика никой от ВиК и фирмите-изпълнители нямаше възможност да даде отговор, защото бяха прекъсвани в опитите си да го направят. Накрая един от шефовете на строителна фирма успя да вземе думата и да изложи основните неща. Накратко, той обясни, че проектът е на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и се изпълнява само това, което е заложено в него. За тези 130 млн.лв. се изгражда канализация в двата квартала, която е жизнено необходима за хората, а не се подменят водопроводи. Сменят се само на някои места там и най-вече в Русе, където са на повече от 100 години. Защо шахтите са по-високо от канализацията е отговор, който би трябвало да даде проектантът, но няма как тръбите да бъдат положени прекалено дълбоко, защото най-скъпо е подземното строителство. Каквото е заложено по проект за тези пари, това се прави.

По отношение на асфалтирането на улиците, бе подчертано, че това е проект за изграждане на канализация, а не за ремонт на улици и затова изискването е да се асфалтира само там, където е разкопана траншеята. Отпуснати са пари за това по проект, а не за цялостно преасфалтиране. Конкретно неговата фирма ще възстанови щетите там, където са нанесени по бордюри и извън строителните дейности, като преди това е направено заснемане как е изглеждало всичко. Строителят обясни още, че по принцип кърпенето на улици винаги е временно решение и най-вероятно те няма да изкарат дълго. Затова е най-добре да се преасфалтират изцяло, за което трябва да се включи и общината.

Тук се намеси и кметът Пенчо Милков, който обясни, че общината е водила разговори с МРРБ и финансовото министерство за отпускане на 17 млн.лв. точно за тази цел. Парите били включени в проектобюджета, но тъй като той не бе приет, затова не са отпуснати. Кметът заяви, че ще продължава да търси възможност тези средства да се дадат на община Русе.

Разкопаването на много улици едновременно се е наложило, тъй като срокът на проекта на практика е бил скъсен – разрешението за строеж и последвалата първа копка са от есента на 2021 г. Очакванията са дейностите в кварталите и ул.“Св.Димитър Басарбовски“ да приключат в късната есен, включително с асфалтирането.

Изпълнителите отново призоваха русенци към търпение, защото в крайна сметка подобен мащабен проект досега не е изпълняван в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    младен иванов
    Виновниците за това безобразие само си прехвърлят топката с нелепи оправдания.Всеки сочи към другия,но не вижда собственото си безхаберие,това важи и за община Русе.
  • 8
    2
    Отговорът е 1:
    Безхаберие!
  • 10
    1
    Киро
    Оставка на кмета за бездействие и слаб контрол.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари