Какво следва: Кабинет или нови избори?

1
Поне един мандат – първият, със сигурност ще бъде връчен, смятат експертите
Поне един мандат – първият, със сигурност ще бъде връчен, смятат експертите

Поне един мандат – първият, със сигурност ще бъде връчен, смятат експертите

След като резултатите от предсрочните парламентарни избори са ясни, картите са на масата, а експертите допускат различни варианти за развитие на ситуацията.

Възможна е и коалиция на първите и вторите, и коалиции около една от тези формации.

Експертите вече чертаят и хоризонта на развитие на ситуацията. Според тях реално е парламентът да бъде свикан веднага след Великден, а първият мандат да бъде връчен в началото на май, предава bTV.

И тук идват неизвестните – дали процедурата ще приключи с връчването само на един мандат, или отново ще гледаме връчването и на втори, и на трети.

Въпреки заявката на президента, че ще бърза, според експертите все пак е необходимо определено технологично време.

„Държавният глава да ги свика, по мое мнение, след Великден, за да имат време да се освободят от несъвместимости. Според мен първият проучвателен мандат е възможно да бъде връчен до 1 май, след провеждане на консултации. Те могат да бъдат водени по-бавно, но и в рамките на ден или два“, каза доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Поне един мандат – първия, със сигурност ще бъде връчен, напомнят още експертите. А според анализаторите процесът ще е изпитание – най-вече за първите и вторите.

„Ясно е, че едно от посланията на хората на тези избори е, че искат правителство. Има няколко възможности за правителство в това Народно събрание. Едната от най-вероятните е между първите две партии. Така че да видим на какви взаимни отстъпки и компромиси са готови те или неготови“, коментира политологът Даниел Смилов.

Още едни избори вероятно ще имат подобен резултат, допълват анализаторите. Но отчитат и партийния интерес – не винаги правилното е добро за партиите.

Дали ще има разбирателство ще стане ясно до дни.

И още един правен аспект – според правилника на парламента дори една коалиция да се е явила на изборите заедно тя може да регистрира отделни групи. Чл. 13 казва единствено, че групите се самоопределят чрез списък с подписи и вписват в регистър. Единственото ограничение – депутатите да са поне 10. Веднъж попаднали в една група, депутатите не могат да я сменят повече.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Анонимен
    В така създалата се ситуация, аз съм за избори.
  • 0
    1
    Дебелият
    Чеп на дървен
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари