Какво си спомнят русенци за дядо Неофит?

2
Хората от града продължат да го помнят като изключителен духовник
Хората от града продължат да го помнят като изключителен духовник Снимка: стоп кадър / БНТ

Хората от града продължат да го помнят като изключителен духовник

Като митрополит, а след това и като патриарх Негово Светейшество Неофит завинаги ще остане в сърцата на русенци със загрижеността си, с вниманието към проблемите на хората, с благородството си, но и с музикалния талант.

Затова и тази вечер, въпреки отмененото откриване на фестивала Мартенски музикални дни, „Реквием" на Верди ще прозвучи, макар и пред празен салон. Русенските музиканти от Фестивалния оркестър го посветиха на патриарх Неофит, който беше почитател на класическата музика.

След 19 години в Русе като митрополит, Неофит напуска града, за да стане патриарх на цяла България. Русенци обаче продължат да го помнят като изключителен духовник. Силва Агопян се среща с дядо Неофит за първи път през 1998 година - на юбилеен концерт на детски хор „Дунавски вълни“.

"Обичаше да ходи на концерти, ценеше музиката, особено класическата. Видимо се радваше на детските ни гласове. И тогава той излезе не само да ни поздрави по повод юбилея на хора, но и да ни благослови. Освен достолепието, той излъчваше една особена благост, която нас, като деца на сцената, ни успокои", каза Силва Агопян пред БНТ.

След години, като журналист, Силва много пъти се среща и разговаря с патриарха. И днес очите ѝ се пълнят със сълзи, когато си спомня за момента, в който Неофит ѝ подава ръка.

"Имах лично премеждие, за което ми беше много тежко емоционално, но той успя да ми помогне. И с неговата си блага усмивка да ме успокои, да изтрие тъгата и да намерим решение на проблема", разказа още Силва Агопян.

Патриарх Неофит остава в сърцата на хората и със своята обществена дейност. Като Русенски митрополит започва кампанията по възстановяването на съборената църква „Всех Святих“, а като патриарх отслужва и първата литургия в нея.

"Всички русенци искаха тази църква да се възстанови. Дядо Неофит беше един от хората, стожер за построяване на църквата", обясни Божидар Йотов – бивш кмет на Община Русе и съпредседател на сдружение „Всех Святих“.

Негово Светейшество е и в основата на облагородяването на Басарбовския скален манастир. С негова помощ в Русе е пренесена и частица от мощите на св. Георги.

"Ние заедно с него ходихме във Ватикана, вземахме мощите на свети Георги. И те още се пазят в църквата „Свети Георги“ в Русе", допълни Божидар Йотов.

За русенци дядо Неофит винаги ще остане техният патриарх.

"Този човек е с едно голямо, туптящо за хората сърце. Той на никого нищо не е отказал, на всеки е казал добра дума. Мисля, че България загуби един от най-добрите си патриарси", завърши Божидар Йотов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари