България изпрати патриарх Неофит в последния му земен път

2

Негово Светейшество бе погребан до катедралния митрополитски храм "Св. Неделя" в София

България изпрати днес Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прости и отдаде последна почит на патриарх Неофит.

Архиерейска заупокойна света литургия в памет на патриарх Неофит беше отслужена тази сутрин в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Литургията беше водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник-председател на Светия синод, информира БТА.

Ще помним и ще носим в сърцата си Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който през целия си съзнателен живот беше верен на Бога и на своето християнско призвание. И беше за всички нас образец на всичко онова, към което се стремим и ние - смирение и чистота, милосърдие и човеколюбие, безкористна любов, търпение и мъдрост, каза в края на заупокойната архиерейска света литургия Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и призова да пазим неговото богато духовно наследство.

След заупокойната литургия Вселенският патриарх Вартоломей отслужи опелото на Негово Светейшество българския патриарх. Опелото бе в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква (БПЦ) - Българска патриаршия (БП).

Печалната мъка от кончината на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит споделяме всички православни и нашата Света Велика Христова църква в Константинопол, нашата и ваша обща духовна майка и хранителка. Това каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей, след като отслужи опелото на патриарх Неофит.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит имаше 28 години архиерейско служение и 11 години патриаршеско, той почина, като благославяше България и се причисли към блажено починалите свои предшественици. По човешки е време на траур, на църковен и национален траур, каза в словото си Вселенският патриарх Вартоломей.

В катедралата присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова, министър-председателят в оставка акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, народни представители, представители на съдебната власт, конституционният съдия Янаки Стоилов, президентът на България Георги Първанов (2002-2012 г.)., Симеон Сакскобургготски, представители на институции и на вероизповеданията у нас, на чужди мисии в България, духовници от Поместните православни църкви и много вярващи, дошли да се сбогуват с българския патриарх. Сред присъстващите бяха и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваха също посланиците на Русия и на Украйна у нас - Елеонора Митрофанова и Олеся Илашчук. В храма беше и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Със своята благост патриархът трябва да служи за пример на всички, заяви председателят на парламента Росен Желязков преди да влезе в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да отдаде почит на българския патриарх Неофит. "Ще го помним като безукорен, безупречен духовник, като радетел за православието и за Българската православна църква, и като човек, който призоваваше към единение и обединение", каза той. Росен Желязков добави, че няма да забрави патриотизма и родолюбието на патриарха, защото той е обичал народа и Светата църква.

Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ, каза държавният глава Румен Радев на влизане в катедралата "Св. Александър Невски". Още помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидатпрезидентска кампания, каза президентът и допълни, че имаме много уроци, които да учим от патриарх Неофит.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че от патриарх Неофит като народ трябва да се научим на толерантност и на обич помежду ни. Тя каза, че патриархът на всеки празник ѝ е изпращал лично и специално послание. „Пазя тези документи и ще ги пазя цял живот“, увери Илияна Йотова. По думите ѝ патриарх Неофит е имал най-топлите и най-благите очи, както и най-всеопрощаващата душа.

Толкова разговори и срещи съм имал с патриарха, каза пред медиите Симеон Сакскобургготски преди архиерейската заупокойна света литургия. По думите му Неофит е бил обичан патриарх и с готовност да обединява и да разбере другия. "Жалко, че си отиде толкова рано", каза Сакскобургготски.

След траурните служби в катедралата "Св. Александър Невски" тленните останки на патриарх Неофит бяха пренесени с литийното шествие, започнало от катедралата "Св. Александър Невски и достигнало до храма "Св. Неделя". Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет. Шествието беше съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора се бяха събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше погребан до катедралния митрополитски храм "Св. Неделя" в София. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф.

Патриархът беше изпратен с топовни салюти в присъствието на митрополити от Светия синод, духовници и от представителите на Поместните православни църкви, както и от всички, които се включиха в траурното шествие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Любен Петров
    Бойко Путката .Майната му на православието.
  • 3
    3
    до монката еврейчето
    Гледай си равина и не се меси в православните работи! Майната му на православието кой изрече?!? Друг евреин като теб! Интересно, що цял свят не ви обича?!?
  • -7
    2
    Мони леви
    Този и добър човек,божеее,с червените прашки?И погребан до Екзарх Йосиф,смешна работа,този не струва пет пари,и всички лицемери се строили да го изпращат,а Бойко тиквата го няма,от срам,посран е....боклуци
  • 11
    1
    Софи
    Благороден и добър човек беше,русенци го обичаха,да почива в мир!Лицемерите в София,бяха смешни,жалки хора..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари