Какво ще се случи, ако постоянно ядете ябълки

38
В големи количества плодовете могат да причинят дискомфорт при хора с повишена киселинност, предупреждават специалистите
В големи количества плодовете могат да причинят дискомфорт при хора с повишена киселинност, предупреждават специалистите

Ябълките са нискокалорична и здравословна храна, която съдържа много витамини и фибри

Според диетолозите обаче ябълките не трябва да се ядат през цялото време. В големи количества плодовете могат да причинят дискомфорт при хора с повишена киселинност, предупреждават специалистите Gotvach.bg

Те отбелязват още, че особено усещанията се засилват, ако киселите ябълки се консумират на гладно. Причината за появата им е, че пресните ябълки имат голямо количество киселини, които ускоряват метаболизма.

За хората, които имат увреждане на стомашно-чревния тракт, ябълките трябва да се ядат с повишено внимание, предупреждават лекарите, а други изобщо да не ги консумират - или само печени ябълки.

Диетолозите казват, че много сладките ябълки трябва да се консумират с повишено внимание от хора с некомпенсиран диабет (висока кръвна глюкоза), тъй като те съдържат захароза.

Ябълките съдържат пектин - вид разтворими фибри, които насърчават правилното функциониране на червата. Тези плодове могат да се добавят към закуски от овесени ядки или фъстъчено масло.

Ябълките съдържат витамини А, С, В1, В2, РР и Е, както и магнезий, фосфор, йод, желязо, селен, калий, калций и цинк. Заедно те ни дават жизненост, помагат ни да се справим със стресови ситуации, подобряват мозъчната функция и укрепват сърдечно-съдовата система.

Полезните свойства на ябълките

Консумацията на ябълки предпазва от рак, сърдечни заболявания, кръвоносни съдове и стареене. Това се дължи на антиоксидантите. Ябълките заемат водеща позиция по съдържание сред плодовете. Интересното е, че антиоксидантите не се разграждат по време на съхранение, за разлика от витамините. Те също така предпазват белите дробове от въздействието на никотина.

Ябълките възстановяват кръвта и понижават кръвното налягане. Желязото в ябълките повишава нивата на хемоглобина. Това е особено полезно при голяма загуба на кръв и анемия. Освен това плодовете се препоръчват за пациенти с хипертония. Плодовете могат да понижат кръвното налягане, като премахнат излишната сол и вода от тялото.

Ябълките подобряват храносмилането

Ябълките съдържат ябълчена, борна, салицилова и лимонена киселина. Те помагат за подобряване на храносмилането, като стимулират производството на жлъчка и стомашни сокове. В допълнение, клетките от плодови растения са естествен сорбент, който премахва отровите от тялото. Така че в случай на отравяне ябълките също ще бъдат полезни.

По-ниски нива на холестерол с консумация на ябълки

Разтворимите фибри в ябълките свързват мазнините в червата, което води до намаляване на нивата на холестерола в кръвта и предпазва от прекомерно натрупване на холестерол. Диетолозите стигнаха до заключението, че след три седмици от диетата с ябълки нивото на холестерола може да намалее с 30%. И за да го намалите с 16%, просто трябва да ядете 2 или 3 ябълки на ден.

Потенциални вреди от ябълките

Дори най-полезният продукт може да бъде вреден, ако се консумира прекомерно. Същото е и с ябълките.

Високо съдържание на киселини

Ако не знаете кога да спрете, този фактор може да ви изиграе жестока шега и да повлияе негативно на лигавиците. Хората с язвена болест, особено язва на дванадесетопръстника, трябва да бъдат по-бдителни, тъй като те са противопоказни в киселините, съдържащи се в плодовете. Въпреки че има мнение, че една ябълка след ядене няма да навреди. А тези, които страдат от гастрит, се съветват да ядат само сладки плодове.

Отглеждани с пестициди и токсини

Що се отнася до лъскавите и гладки ябълки, които се кичат на рафта на магазина, трябва да разберете, че те не са отгледани по напълно естествен начин. За бързо узряване на плодовете се използват пестициди, химикали и токсини. Американски учени от работната група по околна среда установиха, че ябълките са в топ 5 на плодовете, които са склонни да натрупват тези вредни вещества. Много по-безопасно е да се даде предпочитание на плодовете на лятната вила, въпреки че те не са толкова красиви на външен вид.

И все пак, основната гаранция за добро здраве е познаването на мярката в количествата хапвани ябълки. Крайностите не водят до нищо добро, дори когато става въпрос за правилно хранене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Господ дава зъби два пъти, третия ще трябва да си ги платите!"

Надпис в стоматологичен кабинет

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари