Какво ще бъде времето през цялата седмица?

0
Към края на седмицата температурите ще се повишават, но нараства и вероятността за следобедни валежи
Към края на седмицата температурите ще се повишават, но нараства и вероятността за следобедни валежи Снимка: Dunavmost, архив

В първите дни от новата седмица минималните температури ще останат сравнително ниски за април, но до края й очакваме плавно затопляне

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник по-значителни валежи очакваме над Южна и Югоизточна България, където те могат да достигнат до 20-30 л./кв.м., прогнозира Meteo Balkans

Над останалата част от страната дъждовете ще са сравнително по-слаби. 

С понижението на температурите през нощта срещу понеделник в Шуменското плато, Предбалкана и високите полета в Западна България дъждът ще се примесва или ще преминава в сняг. Очакваме да се образува и тънка снежна покривка. Границата между дъжд и сняг ще е между 800 - 1100 метра надморска височина , а в някои райони в Западна България - под 750 метра. В планините валежите ще се усилният и ще има условия за виелици. 

През първия ден от новата седмицата времето ще е предимно облачно и на много места ще превалява слаб дъжд. До края на деня валежите в по-голямата част от страната ще спират - най-късно над Източна България и планинските райони. Преди обяд вятърът все още ще е от североизток, а следобед ще започне да се ориентира от югоизток и ще отслабва. 

Минималните температури ще се понижат и ще са между 0°С до 7°С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна и Североизточна  България – до 0 - 3°С. Най-високи очакваме да са минималните стойности в района на Видин, Сандански и по Черноморието – до 5 - 7°С.

Преобладаващите максимални температури в страната слабо ще се повишат и ще са между 6° до 9°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България - до 10 - 12°С.

Времето в планините ще бъде облачно и мъгливо и на много места с валежи от дъжд, а над 700-900 метра - и от сняг. След  обяд валежите постепенно ще спират, но на отделни места, главно в Централна Стара планина и Рило-Родопската област, все още ще превалява слаб сняг. Ще продължи да духа умерен до силен североизточен вятър. Ще има условия за виелици. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра - около минус 7°.

Над Черноморието - Вечерта и през нощта срещу понеделник, главно в югоизточните райони, ще има условия за значителни по количества валежи. През деня времето ще се задържи с променлива облачност и със слаби  валежи от дъжд. Към края на деня валежите от север ще отслабват, а до вечерта и ще спрат. Ще остане ветровито с умерен, временно силен вятър от север-североизток, който привечер ще започне да се ориентира от изток-югоизток и да отслабва. Максималните температури ще са 7°-8°С.

Времето в София – През нощта срещу понеделник ще се задържи с променлива облачност и на отделни места ще превалява слаб дъжд, а над 750-850 метра - и сняг. До обяд валежите постепенно ще спират и облачността постепенно ще се разкъсва и ще намалява. Минималните температури ще се повишат и ще са около 1°С, а максималните ще са до 8°С. 

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в Балканите – През следващите 72 часа Балканите ще останат под влиянието на многоцентрова област от ниско налягане. Времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В южната и югоизточната половина на Балканите ще паднат значителни по количество валежи. А над планинските - и от сняг

Времето във вторник и сряда  

ще остане без съществена промяна. Следобед във вторник очакваме отново валежи от сняг в Предбалкана и по високите полета от Западна България с надморска височина от 700-800 метра. Слаби валежи от дъжд очакваме в Дунавската равнина. Над останалата част от страната времето ще се задържи със  значителна облачност. Минималните температури ще са между 0° и 5°, в отделни котловинни полета в Западна България и малко под минус 1°, ще има условия и за късни слани. Максималните температури в страната ще се повишават и ще са между 8° и 14°. 

До вечерта във вторник и през нощта срещу сряда валежите в страната ще спират.

Ново атмосферно смущение очакваме да премине в сряда. От запад на изток облачността бързо ще се вплътни, ще започнат валежи от дъжд, а в планинските райони - и от сняг. Значителни валежи и гръмотевични бури очакваме в Югоизточна България

Затопляне очакваме от четвъртък и петък 

В четвъртък времето в страната ще е с разкъсана облачност, но топло за сезона. Вятърът ще е от юг-югозапад и ще се затопля. 

Повече облаци очакваме на Разпети петък, но облачността ще е предимно средна и висока. В следобедните часове на отделни места е възможно да превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Очакваните максимални температури в по-голямата част от страната ще са над 22-23°С.

Времето на Велика събота и Възкресение  

В събота и неделя времето в страната ще е с разкъсана облачност, до обяд - и с повече слънчеви часове. Следобед ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Дневните температури в неделя ще са между 22° и 27°. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари