Какво се случва в тялото ни 30 минути след консумация на сол?

0
Солта може също да причини сериозни сърдечно-съдови проблеми почти веднага след нейната консумация
Солта може също да причини сериозни сърдечно-съдови проблеми почти веднага след нейната консумация

Солта се приема за един от основните виновници за високото кръвно налягане

Това е така, защото тя кара тялото да задържа вода. Твърде голямото количество сол в диетата и натрупването на вода в тялото са два фактора, които оказват допълнителен натиск върху стените на кръвоносните съдове, информира Actualno.com.

Консумацията на солена храна може значително да намали артериалната дилатация, която е свързана със здравето на сърдечно-съдовата система.

Болестите на сърцето и кръвообращението представляват около една четвърт от всички смъртни случаи всяка година. От тях най-често срещаният тип е коронарна артериална болест. Тя възниква при стеснение на артериите поради натрупване на мастни вещества по стените им. Ако не се лекува, последствията може да са фатални.

Какво се случва с кръвоносните ни съдове 30 минути след консумацията на сол?

Позовавайки се на проучване, руският кардилог д-р Олег Варфоломеев споделя, че солта може също да причини сериозни сърдечно-съдови проблеми почти веднага след нейната консумация.

Целта на проучването е да се изследва ефекта на солта след хранене върху ендотелната функция (ендотелът е тънката мембрана, която покрива вътрешността на сърцето и кръвоносните съдове) при здрави индивиди.

Установено е, че високият прием на натриев хлорид оказва неблагоприятен ефект върху вазодилатацията в постпрандиално състояние (след хранене), споделя кардиологът Олег Варфоломеев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари