Какво се случва с тялото ни, ако пием зелен чай всеки ден

2
Според поред проучване на International Journal of Molecular Science има огромно количество доказателства за положителните противовъзпалителни ползи от зеления чай
Според поред проучване на International Journal of Molecular Science има огромно количество доказателства за положителните противовъзпалителни ползи от зеления чай

Чаят е пълен с хранителни вещества, които не може да получите чрез други напитки, особено чрез кафето

„Най-старите и най-дълголетни популации в света пият чай ежедневно“, казва Аманда Севиля, известен диетолог зад Океана, пише Mila.bg. И действително чаят е една от най-популярните напитки в целия свят. Хората го пият сутрин, за да се събудят, преди лягане, за да се отпуснат, или следобед като традиция. Но наистина ли чаят е толкова добър за вас? И какво става в тялото ви, ако пиете зелен чай всеки ден?

Получавате повече фитонутриенти

Чаят е пълен с хранителни вещества, които не може да получите чрез други напитки, особено чрез кафето.

„Чайовете съдържат различни фитохимикали и фитонутриенти, тъй като произхождат от различни видове растения“, казва Севиля. Фитонутриентите са често срещани растителни хранителни вещества, които произвеждат определена биологична активност и поддържат човешкото здраве по много различни начини. Те могат да бъдат от полза за здравето ни благодарение на антиоксидантите, които ни доставят, и намаляване на риска от някои видове рак.

Регулирате метаболизма си

Изследване, публикувано в Journal of Research in Medical Sciences, установява, че зеленият чай има положително въздействие върху регулирането на метаболизма, което също е пряко свързано с контрола на нивата на глюкозата и управлението на теглото. Проучването установява, че това важи и за пациентите с диабет.

Намалява възпаленията

Севиля казва, че чаят е известен и със своите противовъзпалителни свойства. Според проучване на International Journal of Molecular Science има огромно количество доказателства за положителните противовъзпалителни ползи от редовното пиене на зелен чай. Това, което изследователите откриват, е, че свойствата на зеления чай може да окажат огромно влияние върху намаляването на възпалението в червените кръвни клетки. Те дори откриват, че хората с лупус, които консумират зелен чай ежедневно в продължение на 12 седмици, съобщават за понижено възпаление в телата си.

Може да се наложи да използвате тоалетната по-често

Има определени видове чай, които ви карат да уринирате по-често. Зеленият чай е такъв, той има диуретични свойства. Диуретиците са хранителните вещества, които карат тялото ни да се отърве от солта и водата под формата на урина. Чаят с диуретични свойства често се препоръчва за хора с бъбречни проблеми, диабет или определени сърдечни проблеми. Поради силата на диуретиците Севиля предлага да избягвате зеления чай след 16 ч., освен ако не искате да прекарате нощта си в тоалетната.

Ще ви помогне с контрола на теглото

Направени са много изследвания за положителните ефекти от ежедневната консумация на зелен чай върху контрола на теглото. Според International Journal of Molecular Science 12-седмично проучване върху ежедневната консумация на зелен чай при жени показва значително намаляване на теглото и мазнините в областта на корема и талията. Причината за това до голяма степен се дължи на засиления метаболизъм, който е ефект от пиенето на зелен чай.

Според Севиля няма сериозни вредни ефекти от редовното пиене на зелен чай. (Е, стига да не пиете най-нездравословните студени чайове на света.) Тя препоръчва обаче да не превишавате повече от три чаши на ден. Севиля казва, че е най-добре да избягвате да пиете зелен чай твърде късно през деня, защото той съдържа кофеин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари