Какво очаква насилниците в България?

0
Броят на засегнатите от насилие жени у нас е близо милион. Освен тях, всяка година още между 2 и 3 хиляди деца са малтретирани
Броят на засегнатите от насилие жени у нас е близо милион. Освен тях, всяка година още между 2 и 3 хиляди деца са малтретирани

Все повече стават жертвите на домашно насилие у нас. Тревожните данни са на три неправителствени организации. Според тях, всяка четвърта българка е малтретирана физически или психически.

Броят на засегнатите от насилие жени у нас е близо милион. Освен тях, всяка година още между 2 и 3 хиляди деца са малтретирани.

Според данните на организациите, само в 1/3 от случаите, властите успяват да окажат помощ. Под 2% от насилниците пък са официално наказани.

Основен проблем е и факта, че голяма част от жертвите отказват да признаят и продължават да търпят с години.

За поредния тежък случай сигнализираха от Алианса за защита срещу домашното насилие. Преди да бъде изведена в кризисен център, жена от Пловдив е била системно психически и физически малтретирана от съпруга си. Свидетел на всичко е детето им.

Въпреки че по закон, при сигнал за насилие в семейството, властите трябва да сформират екипи, съвместно със социалните случаи в рамките на 24 часа, в конкретния случай това е отнело близо седмица. Време, през което жената и детето са продължили да съжителстват с насилника.

От съображение за сигурност, жертвата няма да застане пред камерата. Историята й разказват от неправителствената организация, която й помагат.

В момента съпругът й, срещу когото се водят дела, е на свобода. Продължава да работи в сферата на отбраната. Дали носи оръжие е под въпрос. Макар че по закон, то би трябвало да му е отнето.

Друг проблем, с който се борят от организациите е това, че огромна част от случаите остават ненаказани.

Според законодателството, ако жертвата сама не подаде оплакване срещу насилника си, той няма да получи наказание, дори да й е причинил тежка телесна повреда, или психическо разстройство.

За сравнение – ако същата травма бъде получена при сбиване например, властите имат право да се самосезират.

В момента жената и детето й са в кризисен център. Там са и близките им, защото те също са били заплашвани.

Междувременно, докато жената стои на сигурно място, други хиляди като нея все още са в домовете си.

В най-развитите държави, във всеки областен град има поне по два кризисни центрове. У нас, има общо 6, които са за настаняване на майки с деца, обясниха от организацията. Максималния престой е между 3 и 6 месеца.

В знак на солидарност към жертвите, от неправителствения сектор обявиха май за месец срещу домашното насилие.

Източник: tv7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари