Какво се прави за по-добрата ферментация на киселото зеле

1
Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на килограм зеленчук
Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на килограм зеленчук

Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на килограм зеленчук

Правилно приготвеното кисело зеле е богато на витамини А, В, С, съдържа пробиотици, минерали, които повишават имунитета и укрепват костите. Тайната на изобилието от полезни вещества в него е във ферментацията. Затова е важно да се осигурят всички необходими условия за нейното правилно протичане, отбеляза Actualno.com.

Но много домакини допускат грешки, които забавят ферментация на кисело зеле. Често това се дължи на недостатъчното количество сок, което се отделя от зелките.

Защо се получава това?

1. Избор на неправилен сорт за ферментация

Ранните сортове не са подходящи за приготвяне на кисело зеле, защото съдържат малко захари. По-добре е да използвате сортове, които узряват в края на есента.

2. Липса на сол

Правилното количество натриев хлорид е 20-25 g на килограм зеленчук.

3. Леко притискане или използването на метален предмет за тази цел

За да пусне повече сок, зелето трябва да се притисне с тежък предмет (тухла, камък, буркан с вода и др.). Но в никакъв случай за тази цел не трябва да се използва предмет с метално покритие. Контактът на зелето с метал може да развали вкуса му.

Как да направите, ако ферментацията не върви добре?

Ако след 48 часа зелето не е пуснало достатъчно сок, тогава туршията е безнадеждно развалена.

Но в случая не е необходимо да изчаквате 2 денонощия, а действате още в първите 24 часа. Можете отделно да приготвите саламура. Сварете вода, добавете една супена лъжица сол и същото количество захар (за всеки литър вода).

Оставете саламурата да се охлади и след това я долейте в бидона със зелето и го притиснете с тежък предмет.

В случай, че зелето не е било покрито напълно в саламура, отстранете непокритата част от него, притиснете го с тежък предмет. Долейте саламура, ако е необходимо и изчакайте да ферментира.

Забавянето на ферментацията често се дължи на задържането на газ в зелките. Не забравяйте, че в първите 48 часа е задължително зелето да се пробива с дървен шиш, за да излезе излишният газ от него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари