Какво правиш, ако граждански протест ти пречи да си имаш главен прокурор?

1
Пращаш саботажна дружина от яки момчета, крайнодесни и роми
Пращаш саботажна дружина от яки момчета, крайнодесни и роми

Какво правиш, ако граждански протест ти пречи да си имаш главен прокурор? Пращаш саботажна дружина от яки момчета, крайнодесни и роми, пише Биволъ.

На 12.09.2019 г. сдружение „БОЕЦ“ провежда пред Съдебната палата в София протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Обявен е основно във фейсбук-страницата на сдружението. Още преди началото на автентичния протест, голяма група яки момчета, крайнодесни и роми завзема голяма част от пространството пред Съдебната палата. По безпрецедентен начин пратениците на неизвестен поръчител заглушават и осуетяват митинга на „Боец“ ведага, след като започва.

Случайно бях там с фотоапарат и успях да заснема тази позорна акция на задкулисието. „Това новото лице на задаващ се фашизъм ли е?“ – питах се през цялото време, докато гледах представлението на саботажната дружина. „Вече толкова безцеремонно ли се действа пред очите на обществото?“.

Малцината граждани, дръзнали да присъстват, въпреки оповестените от МВР ден преди това „очаквания за насилие“, бяха обградени и заглушени. Неприлично е да повтарям безсмислените, отблъскващо цинични подвиквания, с които неканените „гости“ създаваха омерзителен фон за нормалните участници. Обиждаха ги и нахално подменяха посланието на протеста. Полицията стоеше отстрани и гледаше безучастно.

Някак си в съзнанието ми изплува мисълта, че още при основаването си националсоциализмът в Германия създава своите щурмови отряди СА (SA, Sturmabteilung). Задачата им: да саботират митинги на политическите си противници, да заглушават посланията им в публичното пространство. Без своите паравоенни щурмоваци националсоциализмът нямаше да успее да разруши създадената във Ваймар първа немска демокрация. Нямаше в последствие да успее да конституира тоталитарното си управление.

Силно се надявам, правейки чрез фотосите позорния саботаж осезаем и видим за широката публика, да не съдействам в на задкулисието в опитите му да всява страх. Осуетеният протест на сдружение „БОЕЦ“ показва, че сега нуждата от граждански кураж е още по-голяма. Малодушието би било единствено знак за осуетени граждански права, които конституцията ни гарантира.

Съзнавам също така, че с публикацията на снимките правя неволна реклама на участниците в дружината за саботаж. Неволно давам на задкулисните режисьори нагледни доказателства за „успеха“ на акцията. Вероятно ще последват нови поръчки.

Няма как обаче по друг начин да бъде онагледено новото усещане в държавата…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари