Какво означава изтръпването на ръцете по време на сън

15
Понякога това състояние може да бъде симптом на сериозен проблем
Понякога това състояние може да бъде симптом на сериозен проблем

Изтръпването на ръцете по време на сън е често срещано състояние. По принцип това се случва, защото кръвоснабдяването не достига до тях, въпреки че може да има и други причини

Случвало се е на всички нас. Събуждате се сутрин и откривате, че ръката или ръцете ви са напълно вцепенени, пише Стефан Порязов в Mila.bg.

Противно на това, което си мислите, повечето случаи не са за притеснение. Това просто се дължи на компресия на нервите, която временно предотвратява изпращането на електрически сигнали. Медицинският термин за това е парестезия - състояние, което също може да се генерира без външна физическа компресия.

Изтръпване на ръцете по време на сън

Изтръпването на ръцете по време на сън или парестезията е изключително често срещано състояние, което засяга хора от всички възрасти. Характеризира се с усещане за скованост и изтръпване, което не пречи на гъвкавостта на ставите.

Парестезията се генерира, когато компресирате ръката, докато спите. Ако част от тялото ви натисне крайника, кръвоснабдяването и комуникацията на някои нерви се прекъсват. Той може да бъде генериран и от продължително бездействие.

Промяната в положението на тялото също може да генерира симптоми. Например, ако опънете едната си ръка и тя увисне леко над ръба на леглото. Това обикновено е временно и постепенно изчезва, докато подвижността й се възстанови напълно.

Понякога това състояние може да бъде симптом на сериозен проблем.

Периферна невропатия

Очевидно това е една от основните причини защо ръцете ви „заспиват”, когато спите. Периферната невропатия е прекъсване на комуникацията в нервите на периферната система, причинявайки изтръпване в ръцете и краката.

Разпространението й сред населението е около 2,4 процента. Въпреки това при възрастни над 55 години броят се увеличава до осем процента според AAFP. Има много обяснения за това състояние. Например, ако сте диабетик, претърпели инфекция, били сте изложени на токсини или сте претърпели скорошна травма, може да я развиете.

Синдром на компресия на гръдния кош

Той се случва, когато нервите или кръвоносните съдове между първото ребро и ключицата се компресират.
Това причинява изтръпване на ръцете, което може да се разпространи по цялата ръка и част от шията. Това е сравнително често, особено сред тези, които прекарват няколко часа пред компютър. Причината за това е, че главата е склонна да се движи малко напред спрямо тялото, което създава натиск в областта.

Стеноза на шийката на шията

Това състояние е известно също като цервикална спинална стеноза или гръбначна стеноза. Причинява се от стесняване в пространствата на гръбначния стълб, което означава, че има малко място за нервите. Когато това се случи, те упражняват натиск и водят до комуникационни грешки.

Повечето пациенти не развиват симптоми, с изключение на изтръпване на пръстите на ръцете и краката. Това се влошава, когато лежите, защото положението на гръбначния стълб и шията създава по-голям натиск. Мнозина използват яки, за да облекчат това усещане по време на часовете си на почивка.

Синдром на карпалния тунел

Това е друго често срещано състояние сред тези, които прекарват много време пред екраните. Смята се , че засяга между четири процента и пет процента от населението по света. Причинява се от компресия на средния нерв, който преминава през китката.

Страдащите често изпитват изтръпване, изтръпване и слабост, докато спят. Синдромът се причинява от анатомичен дефект в китката, причинен от повтарящи се движения, наранявания, травми или други заболявания. Всъщност Синдромът на карпалния тунел е една от най-честите причини ръцете ви да спят, когато спите.

Може да продължим този списък и ще включва повече от сто условия. Тези четири несъмнено са основните, които причиняват изтръпване на крайниците по време на сън. Въпреки това, има някои други възможни причини.
• Диабет
• Спастичност
• Херпес
• Паническа атака
• Дефицит на минерали (желязо, калий, натрий, калций, витамин В12 и други)
• Прием на някои храни
• Прием на лекарства преди лягане

Какво да направите, за да избегнете изтръпване на ръцете по време на сън?

Като оставим настрана горния списък, имайте предвид това, което вече споменахме. Отговорът защо ръцете ви „заспиват”, когато спите, се дължи на компресии на нерви. За да проверите дали това е истинската причина, може да опитате да възприемете определени навици по време на часовете си на почивка. Сред основните са:

• Избягвайте да спите в ембрионална поза.
• Не поставяйте ръка под възглавницата, докато спите на една страна.
• Ако спите по корем, уверете се, че ръцете са отстрани. Предотвратете компресирането на цялото ви тяло, като ги поставите под гърдите си.
• Уверете се, че цялото ви тяло е на една линия. Повдигането или спускането на ръцете спрямо главата ви може да създаде изтръпване.

Друго нещо, което може да направите, особено ако прекарвате много време пред компютъра, е да включите кратки почивки от пет до десет минути, когато се разтягате. Масажирането на ръцете и ръцете преди лягане също е полезна процедура.

Използвайте тези съвети за една седмица, ако не забележите подобрение, помислете за посещение при специалист, за да изключите или потвърдите някое от гореспоменатите състояния. Със сигурност трябва да посетите лекар, ако установите, че епизодите са изключително чести и интензивни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари