Три са причините за появата на кръвни съсиреци

0
Процесът на възникване и развитие на тромбозата се нарича тромбогенеза
Процесът на възникване и развитие на тромбозата се нарича тромбогенеза

Тромбозата е патологично прижизнено съсирване на кръвта в кръвоносните съдове

Процесът на възникване и развитие на тромбозата се нарича тромбогенеза, пише  zdrave.to. Тя протича в строго определена последователност, която за пръв път е описана от немския патолог Рудолф Вирхов.

В негова чест тази последователност е наречена триада на Вирхов:

- увреждане на съдовата стена;

- промени в кръвния ток – завихряне или стаза;

- промени в състава и свойствата на кръвта.

Развитието на тромбоза се провокира от различни фактори. За това говори ръководителят на Центъра по сърдечно-съдова патология Заур Шугушев.

Лекарят обясни, че кръвните съсиреци могат да се появят във вените и артериите при три условия:

„Проблеми със стените на кръвоносните съдове, забавяне на естествения кръвоток и увреждане на съдовата клетка“, каза той.

Тромбозата, според лекаря, се насърчава от сърдечни и съдови заболявания, тютюнопушене, разширени вени, COVID, операции, прием на определени лекарства и дори дълги полети.

Според общопрактикуващия лекар Надежда Чернишева, за да се намалим риска от тромбоза има няколко неща, които трябва да се спазват.

„Пийте повече вода, защото това често се свързва с дехидратация. Не стойте дълго време в една позиция, особено пред компютъра, защото кръвта тече надолу и тя застоява във вените на краката, следователно рискът от тромбоза се увеличава. Необходимо е също така да спортувате, по-често да се движите", посочи лекарката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари