Какво направихме с 18 милиарда евро, които ЕС ни даде за 12 години?

1
В България няма община, която да не се е възползвала от различните евро програма за развитие
В България няма община, която да не се е възползвала от различните евро програма за развитие

От началото на членството на България в ЕС общините у нас са усвоили над 18 млрд. евро по кохезионните програми на съюза.

Това съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева на форум на експертите по европейски проекти и програми. Въпреки това неравенствата между отделните региони се задълбочава, уточни тя.

В България няма община, която да не се е възползвала от различните евро програма за развитие, а най-много средства по програми за обновление са отишли за възстановяването на училища, детски градини и болници, културни и административни институции, като и на многофамилни жилища. Това е част от равносметката за изминалите два програмни периода от 2007-а година насам, съобщи Георгиева.

Според нея обаче за 12 години освен ползи от усвояването на евросредствата, възникват и проблеми, като дисбаланса между отделните региони:

"Какво от това, че инвестирахме 18 млрд. евро, освен това, което се вижда. Намалихме ли регионалните диспропорции? Не ги намалихме, напротив - задълбочихме ги. Разчитахме изцяло и само на европейските фондове, за да подобрим средата на живот в България, а не ги виждаме като допълващо финансиране на една истинска национална регионална политика, осигурена с национален ресурс".

Според Силвия Георгиева изостаналите региони трябва да получават целенасочена държавна подкрепа, а не да разчитат единствено на евро програмите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари