Какво направи Ивайловград предпочитан от туристите

0

Ивайловград е на път да се превръне в хитова туристическа дестинация.

В града вече греят уникални разноцветни стълби, които наподобяват черга и ще посрещат туристите. И българи и чужденци остават очаровани и от античната вила "Армира", смятаната за най-богатия частен дворец от римско време.

Директорът на туристическия център Красимир Димитров се похвали пред "Новинар", че тази година е особено успешна за града. Пет пъти е нараснал броят на чуждестранните туристи, като от началото на годината близо 800 души са посетили Ивайловград. Хората са запленени от красивата природа в местността.

Цветните стълби, които са най-новата атракция, са изрисувани така, че да наподобяват типична за града тъкана черга. Шарените стъпала водят към етнографския музей „Паскалевата къща“ и още преди направата си предизвиха интереса на жителите на града и на бъдещите посетители.

Автор на инициативата е Христина Тоневa, а целта е боядисаните стълби да се превърнат в една от атракциите на Ивайловград и да са повод за идването на повече туристи в града. Преди да се спрат на конкретния проект, от туристическия информационен център дори се допитаха до потребителите във Фейсбук.

Беше дадена възможност на всеки ивайловградчанин да каже как точно си представя боядисването на стълбите. У нас цветни стълби има и в Асеновград. По света подобна идея също се среща често. Смята се, че по този начин градската среда става по-приветлива и предизвиква усмивките на хората.

Във Вупертал в Германия върху цветни 112 стълби на немски език са написани думи като „терор“, „любов“, „надежда“ и „целувка“. Лицето на художника Салвадор Дали пък краси стълбите на музея във Филаделфия.

В Иваловград част от стълбите бяха направени до миналия петък, за да бъдат готови за съботния фестивал "Кулинарното наследство на Тракия". Завършеният вид ще бъде добит в края на настоящата седмица.

Шарените стълби посрещнаха кулинарни спецове от четири държави в събота. Местни майстори от Родопите премериха сили с готвачи от Гърция и Турция, както и от французи от град Лонго.

Кисело мляко, баница и пити бяха само малка част от традиционните български храни, които успяха да опитат гостите на фестивала. Село Свичари спечели наградата за най-добре приготвена зимнина. Кулинарният фестивал увеличи потока на туристи в Ивайловград.

Източник: НОВИНАР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари