Какво наистина се случва с тялото ни при пълнолуние?

0
Учени разкриха как ни влияе тази фаза на Луната
Учени разкриха как ни влияе тази фаза на Луната

Учени разкриха как ни влияе тази фаза на Луната

Пълнолунието води до безсъние - това твърдение е известно на всеки. Но наистина ли е така, информира Actualno.com.

Мащабни наблюдения на съня и поведението на почти 6000 деца от всички континенти на Земята показват, че фазите на луната нямат забележим ефект върху поведението на хората и върху това колко здраво спят, твърдят биолози в статия, публикувана в списание Frontiers in Pediatrics.

Фолклорът и понякога дори твърденията на медицинската общност гласят, че фазите на луната влияят върху това върху физическото и психическото състояние на човек. И независимо дали има много или малко научна основа в тези твърдения, мистериите на Луната ще вълнуват човечеството в продължение на векове“, казва Жан-Филип Чапиус от Изследователския институт на Източно Онтарио в Отава.

Чапиус и колегите му решават да се докоснат до тази мистерия, като наблюдават как тялото на 5812 деца от различни възрасти, раси, отгледани от родители от различни слоеве на обществото и с различни нива на образование и доходи, реагира на пълнолуние, новолуние и промяна на луната фази.

Както обяснява експертът, екипът му е избрал деца като „тестови субекти“, защото те са много по-склонни към внезапни промени в настроението, а също и защото се нуждаят от много повече сън, така че нарушенията на неговия режим ще имат по-голямо въздействие върху тяхното благосъстояние и настроение.

Учените са проследили състоянието на децата в продължение на 28 месеца, което позволи да се съберат изчерпателни данни за това как промените във фазите на луната могат да повлияят на настроението и съня. Анализът на тези данни дава очаквания резултат - с изключение на леко намаляване на продължителността на съня (с 5 минути или 1%) по време на пълнолуние, Луната не е повлияла по никакъв начин на поведението или настроението на децата.

„Нашите резултати са най-силният аргумент в полза на факта, че Луната не влияе на човешкото поведение. Единствената значителна промяна е тази промяна от 1% в продължителността на съня, но тя може да се обясни с факта, че много хора са участвали в нашето проучване. Като цяло не мисля, че трябва да се притесняваме от пълнолунието. Нашето поведение е по-силно повлияно от гени, образование, ниво на доходи и други социални неща, отколкото от гравитационните сили, генерирани от взаимодействията на Земята и нейния спътник “, заключава проф. Шапиус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари