Какво е перфектното съотношение захар - вода за ракия?

38
Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка
Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка

Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка

Варенето на ракия е стара традиция у нас, но това далеч не означава, че всички, които се захващат с начинанието, постигат отлични резултати. Фактът, че въпроси като „Как да преварим ракията?“, „Как да направим корекция на алкохолния градус на ракията?“, „Как се вари ракия?“ са сред най-често задаваните в търсачката по отношение на варенето на най-консумираното спиртно питие у нас, красноречиво сочат, че много домашни майстори на ракия и заети с отглеждането на лозя и плодове за домашна ракия като хоби, имат сериозни пропуски в знанията и уменията и не са наясно с много правила относно варенето на ракия, отбеляза Актуално.

Друг горещ въпрос, който често се задава и чиито отговор също е сред най-търсените, е какво е идеалното съотношение захар-вода за ракия. Допуснатите грешки по отношение на този въпрос струват скъпо – ще развалите ракията и тя няма да бъде онази превъзходна и галеща небцето ви спиртна напитка, за която мечтаете. Ето защо, ако сте решили да си сварите домашна ракия, важно е да почерпите опит от умелите домашни майстори, да прочетете колкото е възможно повече информация по темата и да откриете отговорите на всички въпроси, които си задавате.

Съотношение захар-вода за ракия – кое е идеалното?

Преди да поговорим за идеалното съотношение захар-вода за ракия, ще ви разкрием съмненията на някои домашни майстори относно качеството на захарта. Много от тях считат, че има и некачествена захар на пазара, която пречи на ферментацията и буквално съсипва ракията им. Първо се уверете, че пакетите, които ще използвате, съдържат захар с нужното качество и тогава търсете информация за съотношението, което ще ви направи виртуозни ракия майстори.

Домашните производители на ракия споделят опита си относно избора на плодове за нея и съотношение захар-вода за ракия според количеството на плода. Те твърдят, че плодовете трябва да са отлично узрели и че е важно да нямат кисел вкус, а сладък. За да се получи добра ракия, пивка и с отличен вкусов и ароматен профил, те съветват да добавите 20-25 кг захар на 100 кг плод, с което ракията ще стане по-добра. И отново подчертаваме, че е важно захарта да е качествена и калорична, за да се получи спиртната ви напитка.

А какво е идеалното съотношение захар-вода за ракия? Опитните майстори, които съумяват да сварят качествена ракия, разкриват тайната на тази загадка. 1:4 е идеалната пропорция, която да следвате. Ако добавим и плодовете в картинката, пропорцията изглежда така – 1:4:4, където 1 е захар, 4 е вода и последната четворка е за плодовете за ракията ви. Тоест захарта е най-малко и е ¼ от плодовете и от водата, а количеството на плодовете и водата следва да е еднакво. Помни се лесно, но ако забравите, винаги може да се допитате до търсачките и да откриете отговорите на важните въпроси, които правят ракията толкова добра и едно от любимите питиета у нас.

Наздраве и успешна нова реколта!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Митко Майстора
    Аз имам една приказка : В България много хора правят материал за ракия , варят ракия , НО малко са май сторите които могат да направят качествена ракия . Майсторлъка не е само в съотношението захар/ вода . Има още много неща които влияят за направата на качествена ракия .
  • 4
    3
    Офицеръ
    С тези 20-25 кг. захар на 100 кг. материал, ние ракия ли ще пием или "захар"?
  • 4
    2
    Пишман пияч
    20-25 кг на 100 кг плод слагат алкохолиците и пинтиите - за да "пусне" повече! Правилното съотношение "за да не боли глава" е 1:10, захар:плод. За водата съм съгласен, че е 1:4(5), захар-вода. И като обем е ОК съобразено с "масовия" бидон от 120л. Аз слагам 75 кг плод (след като "слегне" пълни почти половината бидон), разтварям 7.5 кг захар в 40 л вода, заливам и разбърквам. Получават се около 100л., като нивото е оптимално за да не "хукне да ви търси" по време на ферментацията. От два бидона по 120 л (около 200 л "материал") с добавка от 10-20 л воднянка от предната година, се пълни казан от 250л. Дава около 30 л "готова" ракия на 45°. Наздраве!
  • 12
    1
    лъчо
    Каква е тази неграмотна статия Това е едно към 4 към 4е пълна глупост няма никаква тайна събираш колкото плодове имаш намачкаш ги малко поставяш ги в бидон добавяш грубо на един килограм захар четири литра вода и мешаш и мериш със захаромера трябва да показва захарност 23 процента ако е по-голяма от 23 се добавя по малко вода меша се и се мери ако е по-малко от 23 се уточва малко от Сока и в него се разтваря захар като трябва да се знае че за да се повиши захарността с един процент на 100 литра сок се сипва един килограм захар по този начин може да се изчислят нещата готовият материал видона като цяло трябва да е топъл за да стане бързо ферментацията и като се измери захарността след известно време и покаже 0% веднага се вари Това е философията
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари