Какво е бъдещето на панелните блокове?

1
Експертите са разделени както за стойността на имотите, така и за техния срок на експлоатация
Експертите са разделени както за стойността на имотите, така и за техния срок на експлоатация Снимка: Dunavmost

Експертите са разделени както за стойността на имотите, така и за техния срок на експлоатация

За живота на панелните блокове се говори от години. Темата отново излезе на дневен ред в началото на годината след земетресенията в Турция. И тогава отново експерти в областта на жилищното строителство не стигнаха до заключение по-надеждна ли е тази конструкция от тухлената или обратното. Единственото сигурно в случая е, че санирането и всякакъв вид друго подобрение на панелите и връзките между тях удължават живота на тези сгради, които представляват доста голям процент в столицата и цели квартали са изградени от тях, пише economic.bg.

Поглеждайки, от друг ъгъл към темата, а именно през погледа на агенциите за недвижими имоти – ситуацията продължава да бъде все толкова неясна. Ясен и категоричен отговор на въпросите: Какво ще се случи с тези блокове след години? Накъде ще тръгнат цените на жилищата от този ти? И добра инвестиция ли е покупката на панелка? – няма.

Спекулация

Според Александър Гергов, съдружник в компанията за недвижими имоти Antre, до 10 години цената на този тип имоти значително ще се понижи или ще остане на нива доста по-ниски в сравнение с останалите жилища на пазара.

"Всички банки финансират в момента средно около 70% за панелно строителство. Докато при новото строителство, банката финансира до 85%. В един момент хората ще предпочетат да купят ново строителство или пък тухлено вместо панелно, защото няма да имат възможност за такова голямо самофинансиране и това ще смъкне тяхната цена“, казва Гергов в разговор с Economic.bg.

Според него въпреки всички плюсове, които имат панелните жилища – чиста площ, големи отстояния между блоковете, както и зелените площи – инвестицията в тях е „лоша“. Като основният му аргумент е, че цената на тези имоти ще падне с времето, защото моделът на строителството вече ще е доста остаряло.

Според изпълнителният директор на АДРЕС Гергана Тенекеджиева обаче в случай, че покупка на такъв тип имот на ниска цена и последваща продажба след основен ремонт на жилището, можем да говорим за добра инвестиция.

"Не е рентабилно, ако смяташ да го продадеш след 30 години, защото не знаеш какво ще се случи. Има голяма неизвестност“, казва Тенекеджиева.

И тя, и Георги Янков, съдружник в Primo + смятат, че темата с бъдещето на панелните блокове е спекулативна, тъй като не е ясно какво ще се случи след години. За момента има около 15% от хората на пазара на недвижими имоти, които предпочитат този тип жилища. Това обикновено са хора, израснали в съответния квартал, свикнали с живота в такъв тип блокове или хора, които наблизо имат роднини, споделя Тенекеджиева.

Бъдещето

"За мен бъдещето на панелите е неясно. Голяма част от тях се продават на много по-високи цени от тухленото строителство особено там където има силна концентрация на панели. Каквото и да кажем, ще е спекулативно и много зависи от това как би се грижила дадена община за тези блокове“, казва Гергана Тенекеджиева

И тримата експерти, са категорични, че санирането е ключът към запазването на тези имоти по-дълъг период от време годни за живот. Друг обаче е въпросът, че хората масово слагат топлоизолация.

"Самият процес на саниране е повече от доказано, че повишават и подобряват живота на панелите. Едно е да направиш външна изолация, друго е смяна на дограмата на общите части. Има много дълбочина в тези процеси. Но категорично има ли някаква работа по панела, живота му се удължава. Единствения факт, който е ясен на пазара е, че панелните жилища си имат някакви достойнства“, казва Георги Янков.

Според него вследствие на войната в Украйна и индексацията на договорите, както и многото недовършени сгради през последните 25 години, води до повишаване на интереса на хората към по-старото строителство, но докога то ще се задържи и ще стане ли отново модерно, само времето и процесите ще покажат.

"Мисля, че всичко, което се коментира по темата са спекулации. Никой не може да защити ясно и категорично тезата, че те ще станат по- евтини при положение, че в момента цените на панелите в някои части на София са по-високи от новото строителство“, казва той.

Тук се появява и въпроса за собствеността на земята под блоковете, която е общинска. И в случай на събаряне на блоковете, каквито идеи е имало през годините, ще трябва общината да изгради наново жилищата. Но според Александър Гергов общината и държавата не разполага с такъв ресурс това да се случи.

Според Тенекеджиева пък юридическата тежест на правото на строеж е еднаква, независимо от това какъв е типа строителство. „Самия факт, че ти имаш право на строеж на определени квадрати означава, че ти защитаваш по определени начини независимо дали парцела е на инвеститор или на общината“, казва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    АРХИТЕКТ
    Когато са строени панелките е спазена технологията , не са пестени материали , използван е български цимент , а не турски . Като конструкция са вечни при правилна експлоатация . Колкото е вечна някоя оцеляла английска катедрала от преди 300 години . В Турция Рихтер разказа играта на панелките и къщите защото са строени предимно с морски пясък и некачествен цимент и вероятно икономии . На който му пречат панелките да се пробва да ги събаря , но първо ще трябва да построи цели градове . Интересно ще е.
  • -3
    1
    Брат какви достойнства има...
    Освен че Тодор Живков ги е строял по 4000 лв. парчето, че да приберат милиардите и от тая дейност. Възможно най-масовото, най-евтиното, най-тясното строителство. Директно копирано на сто процента в стил Хрушчовки и Брежневки от СССР. Строяли са ги да настаняват пролетариата от селяни, чиито хубави къщурки и стопанства, партията насилствено иззема за да си построи ТКЗС-тата. Които оставят милиони българи гладни между 1945-1952 ама това не се споменава на митингите на БСП нали. Не ти щем умрелите панелки брат. И за 10 000 лв. няма да купя, ако ще и да няма къде да живея. В Гърция ще си купя мезонет на цената на едностайна панелка в София. Просто нечувани машинации в строителния бранш и целта е само да се изсмукван париците на хората с нужда.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари