Kапаните в санирането щракнаха

3
Правителството пропусна да чуе страховете на хората и мнението на експертите
Правителството пропусна да чуе страховете на хората и мнението на експертите

Два месеца след като „Съюз за Пловдив“ предупреди, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е изготвена прибързано и крие рискове за сериозни проблеми, правителството стигна до същия извод. Министър Лиляна Павлова е изготвила предложение до Министерския съвет за промяна на постановлението, което регламентира програмата за саниране, пише вестник Марица.

Ние предупреждавахме многократно, че добрата идея да се помогне на хората и да направим градовете ни по-красиви може да се провали заради  недомислията в програмата и ината на правителството да се вслуша в предложенията на експертите.

Днес имаме само 400 сключени договора от общо 70 хиляди панелни сгради в България. Притесненията на хората са факт, защото договорите за санирането са написани набързо. Не са предвидени всички възможни ситуации, които могат да възникнат, както и  правна възможност сдруженията да правят възражения. Това създава излишно напрежение.

Правителството пропусна да чуе страховете на хората и мнението на експертите предварително  и напълно закономерно забуксува в изпълнението на програмата.

В отговор  до нас от 2 април  МРРБ обяснява, че нашите предложения не са включени, тъй като постановлението на Министерски съвет вече е прието и промени в него не могат да се правят в движение.

Две седмици по-късно самото правителство се готви да промени постановлението - да разреши и на сгради с над 32 апартамента да участват, да допусне изключения от изискването за 100% съгласие от всички собственици, както и да даде възможност  големите блокове тип „китайска стена“ да се санират на отделни секции. 

Категоричното ни становище е, че тези поправки не са достатъчни. Затова  „Съюз за Пловдив“ изпраща отново своите конкретни предложения до МРРБ.  

Кабинетът може да се вслуша в разумните съвети на експертите, а може и отново да не ни обърне внимание с високомерие. Цената обаче ще я плащаме всички ние. Сега е моментът предложенията ни да бъдат включени в програмата.

Програмата за саниране е поредният пример за свръхцентрализирания модел на спускане на готови решения, заповеди, в случая типови договори, без хората да бъдат питани.

„Съюз за Пловдив“ настоява Министерският съвет да приеме нашите предложения. Днес вече нямат оправдание да ги отхвърлят.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари