Какво да правите от днес до 16 април, ако сте православни християни

2
Днес е Задушница, запалете вкъщи свещ за душите на починалите си близки
Днес е Задушница, запалете вкъщи свещ за душите на починалите си близки

Днес е Задушница, запалете вкъщи свещ за душите на починалите си близки

От днес православните християни започват очистването на тялото и душата си, за да се подготвят за Възкресение Христово. Тази година Великден се пада на 16 април по каноните на източните християнски църкви, отбелязва 24 ЧАСА.

Днес е Задушница, запалете вкъщи свещ за душите на починалите си близки.

Утре е Неделя Месопустна или Месни заговезни. Тя е 8 седмици преди Великден. Нарича се месопустна, защото е последният ден, в който е разрешено да се яде месо.

От понеделник до неделя може да ядете сирене, масло, яйца. Позволено е да се устройват и веселби.

Следващата неделя, 26 февруари, е Сирни заговезни. Този ден се нарича още Прошка и Поклади и е голям празник в православния и народния календар. Чества се 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. В навечерието на поста, който започва в понеделник, всеки иска и дава прошка на ближните си за волни и неволни обиди.

След литургията в църквата - вечернята, всички християни си дават взаимно опрощение.

После традицията поверява младите да отидат при възрастните от семейството и при кумовете си, за да им целунат ръка. При това казват "прощавай, мамо, тате, куме", а другият отвръща "просто да ти е".

Без прошка не може да се заговее, т.е. да се започне великденският пост, защото християнинът не е в мир с душата си.

На трапезата трябва да има баница със сирене, варени яйца, бяла халва с орехови ядки. За празника е характерен обичаят хамкане: на червен конец, закачен на греда на тавана над трапезата, се завързва сварено обелено яйце или парче халва. Конецът се завърта в кръг и всеки член от семейството се опитва да го хване с уста.

Водата от варенето на яйцата се запазва и с нея се мият лицата на другия ден, който се нарича Чисти понеделник, за предпазване от бълхи, мухи и други инсекти, пренасящи болести.

Ритуал, останал от езическо време, е вечерта в неделя да се запали голям огън. Като прегорят пламъците на заговешния огън, мъжете прескачат жаравата. За да е по-мощна очистителната сила на огъня, около него се играят хора и се пеят песни.

На много места има обичай кукерите да обикалят селото и на Сирни заговезни, за да изплашат и прогонят злите сили.

В понеделник - Чисти понеделник, на 27 февруари започва постът. Той се нарича велик и е строг - забранени са всякакви храни от животински произход през всичките 48 дни, може само храни от растителен произход. Риба се допуска на Благовещение, 25 март, и на Връбница - тази година на 9 април. Олио и вино се разрешават само в събота и неделя.

Църквата уточнява, че строгият пост не е задължителен за болни, малки деца, възрастни, бременни жени и кърмачки. За малки се смятат децата под 14 години, за възрастни - хората над 60.

Кулминацията на великия пост е на Разпети петък, когато не се яде нищо. На немощните и престарелите се позволяват само хляб и вода.

През всичките дни християнинът трябва да се въздържа също от лоши дела и мисли, от забавления и удоволствия, в това число от секс. Целта е да смири тялото и душата си, с покаяние и молитви да се пречисти от грехове и да посрещне достойно Възкресение Христово.

През този период са забранени църковните венчавки.

Не се правят помени за починали през първата седмица на поста и от Лазарова събота на 8 април до Томина неделя на 23 април.

Ако строго постите, още в края на първата седмица можете да се изповядате и да получите причастие. Това се прави още веднъж преди Великден.

Това е за източните християни, защото тази година те и западните християни отново празнуват Въкресение Христово в различни дни заради начина, по който църквите изчисляват датата.

Католиците, протестантите, Арменската православна църква спазват правилото, че Великден винаги се пада в неделята след Песах.

Еврейският празник Песах е на 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп на луната. Тази година Песах настъпва вечерта на 5 април и продължава 8 дни - до вечерта на 13-ти.

Според библията в нощта на Песах Исус Христос вечерял с учениците си. На следващия ден бил разпнат. Възкръснал на третия ден след това.

Затова западните християни празнуват Възкресение на 9 април.

Според източноправославните догми има допълнително изискване - Страстната седмица, която започва винаги в понеделник, не бива да съвпада с дните на Песах. Затова тази година тя започва на 10 април, а Великден е на 16 април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Добър съвет
    Ама пената, като е едновременно комунист, антихрист, лека фаза на мазохист, оплодителист и так далее, каква свещ ще пали? Кожена, восъчна, лоена, в ожена, абе не за завиждане това То.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари