Какво да правим когато преядем по празниците?

1
Никога не лягайте директно след обилно хранене
Никога не лягайте директно след обилно хранене

С наближаването на празниците се увеличава и риска от преяждане с мазна храна. Тук ще ви дадем няколко съвета за ограничаване на вредата от прекаляването на трапезата

Коледните и новогодишните празници, разбира се, идват и с обилни трапези, отрупани с множество вкусотии. Колкото и да се грижите за здравето си, понякога е нормално да се поддадете на изкушението и да преядете със сладкиши, пържени и мазни храни, пише lekuva.net

Тези храни съдържат много трансмазнини и наситени мазнини, които причиняват наддаване на тегло, повишават нивата на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар. Освен това чувството за подуване и преяждане изобщо не е приятно. Именно затова е важно да не прекалявате с вредните храни.

Въпреки това, в случай, че сте се поддали и сте преяли с мазна храна, има определени насоки, които може да следвате, за да сведете до минимум вредните ефекти и усещания.

Какво да направите при преяждане с мазна храна?

Пийте затоплена вода

Пиенето на затоплена вода, след консумация на мазна храна, помага за успокояване и активиране на храносмилателната система. Водата действа като средство за усвояване на хранителните вещества и изкарване на отпадъчните продукти от стомаха.

Пиенето на затоплена вода помага за разграждането на хранителните вещества. Ако не пиете достатъчно вода, тъкнките черва ще абсорбират вода от храната, за да могат да храносмилат, което води до дехидратация и запек.

Все пак, ако сте преяли, не е добре да прекалявате с водата, защото многото течност може да влоши чувството за преяждане и подутост. Пийте по малко и бавно.

Разходете се

Ходенето в продължение на 30 минути след консумирането на тежка храна подобрява храносмилането. Направете си бавна разходка в продължение на 30 минути, след като сте преяли или сте прекалили с мазното, за да се отървете от неприятното чувство и да улесните тялото си в преработването на храната.

Пийте пробиотик

Пробиотиците спомагат храносмилането и подобряват чревната флора и имунитета. Ако не сте преяли прекалено много може да изядете чаша кисело мляко или да изпиете чаша кефир. Ако нямате място в стомаха, е най-добре да пиете пробиотик на хапче или капсула.

Яжте плодове и зеленчуци на следващата сутрин

Консумирането на плодове и зеленчуци помага за осигуряването на достатъчно витамини, минерали и най-важното – фибри на тялото. Те помагат на организма в извършването на различни процеси.

Яденето на мазни храни, които са лишени от фибри и основни микроелементи, и са с високо съдържание на наситени и трансмазнини, може да доведе до запек.

Какво не бива да правите, ако сте преяли или сте прекалили с мазното?

Избягвайте яденето на студени храни

Яденето на студени храни, като сладолед, след консумацията на мазна храна има неблагоприятен ефект върху черния дроб, стомаха и червата. Мазната храна е трудносмилаема. Последващото ядене на студена храна затруднява храносмилането и може да влоши преяждането и подуването.

Не си лягайте веднага след преяждане

Никога не лягайте директно след обилно хранене. Винаги си давайте интервал от 2-3 часа между вечерята и лягането. Сънят непосредствено след хранене затруднява храносмилането, причинява подуване и засилва отлагането на вредните мазнини в организма.

Заключение:

Яжте внимателно и контролирайте количеството храна, което консумирате. Най-важното е, всичко което ядете да бъде в умерени количества. Ако случайно стигнете до преяждане и прекаляване с мазното, следвайте горепосочените съвети, за да минимизирате вредите и да преодолеете дискомфорта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари