Какво да правим, ако се окажем близо до горски пожар?

2
Съвети от РДПБЗН - Пазарджик
Съвети от РДПБЗН - Пазарджик Снимка: Фейсбук

Съвети от РДПБЗН - Пазарджик

В страната ни и в съседни държави през лятото възникнаха големи по площ и сложност горски пожари, припомня TrafficNews. В съседна Гърция те продължават въпреки усилията не само на местната пожарна, но и на противопожарни екипи от държави членки на ЕС, в това число и на български огнеборци.

В своята същност горският пожар е неконтролируем пожар, който унищожава големи площи земя. Обикновено пожарите се предизвикват от мълния, от небрежността на хората или в резултат на умишлен палеж. Тези пожари понякога горят в продължение на дни и седмици и могат да унищожат огромни горски територии, понякога с хиляди декари горски фонд.

Отговорното поведение по отношение на горските пожари, включва не само непаленето на огън в гори и диви местности, но и навременното сигнализиране за такива в случай, че бъдат засечени.

Ето няколко съвета, дадени от РДПБЗН - Пазарджик:

Предпазни мерки:

Макар че някои от предпазните мерки изглеждат очевидни, те биват забравяни твърде често.

В случай че пътувате, спрели сте за кратък отдих или кампингувате:

- Отделяйте настрана, в подходящ съд, кибритени клечки и фасове. Не ги хвърляйте през прозорците на колата.

- Не оставяйте бутилки, стъкла или отпадъци в гората или в полето, тъй като при нагряване, те лесно могат да причинят пожар.

- При никакви обстоятелства не наклаждайте огън. Трябва да знаете, че паленето на огън в каквато и да било дива местност, която не подлежи на охрана и няма съответното обозначение, е незаконно деяние и подлежи на санкции. Единствено в охраняеми местности, снабдени с подходящата екипировка и указания, наклаждането на огън е позволено.

- Не оставяйте горящи или тлеещи огнища или лампи без надзор. Не напускайте лагера преди да сте се уверили, че опасността от огън е редуцирана до минимум.

- Ако видите пламъци или пушек около гора или поле, незабавно сигнализирайте та телефон 112.

Мерки за собствената Ви защита:

Познаването на околната среда и на рисковете от неконтролируеми пожари е съществен фактор за предпазването от огнената стихия. Ето защо по време на периоди с висок риск от пожари, в случай, че се разхождате сред природата, е важно да познавате пътищата и алтернативните маршрути, които регионът предлага.

Ако все пак се окажете в близост до горски пожар:

- Опитайте се да стоите встрани от периферните зони на гората.

- Помнете, че промяна в посоката на вятъра, може да стане причина да бъдете заобиколени от огъня. Винаги се движете в посока обратна на вятъра.

- Не се запътвайте в посока на низини и каньони и избягвайте хълма, по който се катери огънят.

- Не се опитвайте да потушите огъня сами.

- Обадете се на специализираните органи. В случай, че помагате при потушаването, следвайте инструкциите, дадени Ви от специалисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари