Какво да очакваме от цената на природния газ през 2024 година

0
Цените на природния газ в Европа са с над 70% над дългосрочната им средна стойност преди инвазията в Украйна
Цените на природния газ в Европа са с над 70% над дългосрочната им средна стойност преди инвазията в Украйна

Цените на природния газ в Европа са с над 70% над дългосрочната им средна стойност преди инвазията в Украйна

Природният газ бе сред най-зле представящите се суровини на 2023 година. Той поевтиня с 36,8% от началото на годината на американските стокови пазари.

В решението си да спре вноса на газ от Русия Европа се справи добре. След рязкото увеличение на цените през 2022 г. цените на енергията прогресивно намаляват тази година. Инфраструктурата, необходима за внос на природен газ, се разширява. И три месеца по-рано от крайния срок през ноември, нивата на съхранение на газ в Европа достигнаха 90% от капацитета си.

Борбата обаче далеч не е приключила, според последните прогнози за природния газ и ценовите прогнози от енергийни агенции и анализатори, отбелязва Money.bg.

Цените на природния газ в Европа са с над 70% над дългосрочната им средна стойност преди инвазията. Сега Европа е подложена на временна нестабилност на цените поради нарастващата си зависимост от вноса на втечнен газ. Към момента няма тествани нови инструменти за съвместен внос. Европейската газова инфраструктура е обтегната от увеличаването на тръбопроводния газ от Норвегия.

Тази година все още се очаква ЕС да закупи приблизително 22 милиарда кубични метра от Русия; значителна част от тази покупка преминава през Украйна, линия за доставки, която е в опасност, ако конфликтът продължи. Според експерти несигурността вероятно ще продължи още няколко години. Това означава, че усилията за поддържане на 40% намаление на търсенето до 2030 г. трябва да продължат.

Преди 18 месеца Европа преживя голям енергиен шок заради руската инвазия в Украйна. Имаше опасения, че енергийната инфраструктура на Европа няма да може да издържи зимата 2022-2023 г. поради перспективата за значително по-малко руски газ, което да доведе до срив на икономиките.

Въпреки това, меката зима и постепенното прилагане на плана на ЕС за намаляване на потреблението на енергия и закупуване на повече от други доставчици му позволиха да излезе от другата страна шокиран, но невредим.

Без да изпитват значителен недостиг на електроенергия, Германия, Италия и други зависими от газа страни се отдалечиха от зависимостта от Русия. Оттогава се появиха още положителни новини. Разходите за енергия намаляват последователно от 2023 г. насам и нивата на съхранение на газ в Европа достигнаха 90% капацитет, три месеца по-рано.

Зависимост от природния газ

Между началото на 2022 г. и началото на 2023 г. делът на вноса на газ от Русия по тръбопроводи в ЕС е намалял от 39% до едва 17%. Сега ЕС е много по-зависим от преди от доставките на LNG, за да му помогне да се справи с тази промяна.

По време на бърза модернизация на инфраструктурата, която възнамерява да увеличи капацитета на природния газ с една трета между 2021 г. и 2024 г., общият дял на природния газ от вноса на газ в ЕС се увеличи от 19% през 2021 г. до около 39% през 2022 г. Всъщност 13% от вноса на LNG в ЕС все още произхождат от Русия, чийто износ също драстично се е увеличил след инвазията.

Нарастващите цени на природния газ правят европейските страни по-податливи на нестабилност на пазара, особено след като 70% от този внос се прави с кратко предизвестие, а не чрез дългосрочни договори, свързани с петрол, които са стандарт в Азия.

Постоянно съмнение по отношение на тръбопроводния газ

По отношение на тръбопроводния газ Норвегия надмина Русия и се превърна в най-големия доставчик на Европа, задоволявайки 46% от търсенето през първото тримесечие на 2023 г. (спрямо 38% година по-рано). Газовата инфраструктура на Норвегия е обтегната от това допълнително натоварване.

Стегнатостта на европейския пазар през май и юни отново беше демонстрирана от бавните потоци и по-високите цени на природния газ, предизвикани от отложената поддръжка. Повече блокажи в бъдеще поради продължителна поддръжка в Норвегия изглеждат възможни.

Междувременно energypost.eu прогнозира, че ЕС ще трябва да закупи около 20 милиарда кубически метра (милиарда кубически метра) от Русия през четвъртото тримесечие на 2023 г. Това се равнява на около 11% от газопровода, който блокът ще използва през 2022 г. Значително количество на пътуване през Украйна и този маршрут за доставка е застрашен, тъй като изглежда съмнително, че сегашното споразумение за транзит между Русия и Украйна ще бъде удължено след изтичането му през 2024 г.

Какво следва за цената на природния газ?

Неприятната истина е, че за да предотврати голямото увеличение на цените на бензина и природния газ, Европа ще трябва да се надява на меко време в северното полукълбо поне още две-три зими.

Докато EIA прогнозира референтната цена на природния газ Henry Hub в САЩ да се търгува над $3,70/MMBtu през декември, в краткосрочен план има предпоставки за формиране на връщане назад, преди да се насочи към $4,00. За сравнение, последните нива на търговия на тази суровина са при около 2,6 долара за MMBtu.

Средната цена на газа се прогнозира при ниво от средно 3,23 долара за MMBtu през следващата година, което би бил 24% напредък спрямо средните цени за 2023 г. от $2,61/MMBtu.

Рейтинговите агенции продължават да очакват забавяне на цените поради по-нисък икономически растеж, което ще намали търсенето в краткосрочен план, докато облекчаването на геополитическия натиск в по-дългосрочен план ще доведе до допълнителни спадове на цените.

Разходите за бензин в Европа в момента са над 50% по-високи от дългосрочната им средна стойност преди инвазията, което засяга както домакинствата, така и компаниите. Със своята енергоемка химическа и автомобилна промишленост, Германия е икономическата сила на ЕС и трябва да обърне специално внимание на това. Тъй като енергоемките предприятия се преместват, нарастват опасенията, че устойчивите високи цени на енергията могат да насърчат деиндустриализацията.

Добрата новина е, че след няколко години натискът върху бензина трябва поне да намалее. Пазарът ще се балансира отново, когато в САЩ и Катар се появят значителни допълнителни доставки на природен газ. Планът за намаляване на енергията предвижда, че до 2030 г. търсенето на газ в Европа ще намалее с 40%.

Ако разгръщането на възобновяема енергия в Европа се ускори и ново поколение атомни електроцентрали се пуснат в експлоатация, дори се обсъжда излишък в доставките до края на десетилетието. Това би намалило трайно нуждата на Европа от внос на бензин, но само ако блокът работи добре заедно, за да се координира.

Станахме свидетели на това, което можеше да бъде направено в месеците след инвазията, когато Франция изпрати газ на Германия, за да помогне за намаляване на зависимостта си от Русия и впоследствие, когато Германия предостави допълнително захранване на френските градове, за да помогне при прекъсвания на тока, причинени от поддръжката на ядрения реактор.

Трудността е използването на същата стратегия за декарбонизация. Докато Франция работи за събиране на подкрепа за ядрена модернизация както у дома, така и в цяла Европа, тя се изправя срещу групи като ръководената от Германия коалиция "Приятели на обновяването", която подкрепя фокусирането предимно върху развитието на възобновяемата енергия. Такива разделения могат да се окажат значителна пречка за по-бързия преход от изкопаемите горива в енергийния сектор.

Ето защо, въпреки че Европа успя да се откаже от руския тръбопроводен газ, освен ако не намали драстично търсенето си на газ през следващите няколко години, тя ще продължи да бъде податлива на нестабилността на световните газови пазари.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на природен газ на финансовите пазари

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари