Какви суми се изплащат при бременност?

0
И при отглеждане на малко дете
И при отглеждане на малко дете

Тодор Капитанов, юрист, Национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор отговаря на въпроси по Трудово право в рубриката за правни консултации на вестник Труд.

Въпрос: Здравейте! В момента отглеждам първото си дете, което ще навърши 1 година през м. декември. Бременна съм във втория месец. Какви суми ще ми се изплащат като обезщетения след навършване на 1 година на детето?, пита Д. Атанасова от Ямбол.

Отговор: Уважаема г-жо Атанасова, работниците и служителите ползват отпуск за отглеждане на дете на основание чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ), съгласно който, след използване на отпуска поради бременност и раждане, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

Съответно в чл. 53, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) е предвидено, че след изтичане срока на обезщетението за бременност и раждане (410 дни, от които 45 дни преди раждането), през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст, на майката се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. През 2018 г. размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст е 380 лв. Съгласно чл. 164, ал. 5 от КТ, в случаите, когато не се ползва отпуска за отглеждане на дете или лицето, което ползва такъв отпуск прекъсне неговото ползване, на майката, ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от държавното обществено осигуряване.

Ако през периода на разрешения отпуск за отглеждане на дете, на майката бъде разрешен друг вид отпуск, например отпуск за бременност и раждане на второ дете, е налице прекъсване ползването на първия отпуск по смисъла на чл. 164, ал. 5 от КТ и на основание чл. 54, ал. 1 от КСО на майката следва да се изплаща парично обезщетение в размер 50 сто от обезщетението за отглеждане на малко дете към получаваното за същото време парично обезщетение за бременност и раждане. В такъв случай за времето на бременността и раждането за второто дете, но не по-късно от навършване на 2-годишна възраст на първото дете, ще имате право на парично обезщетение в размер на 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете (190 лв.) към получаваното парично обезщетение за бременност и раждане.

В срок 3 работни дни от началото на разрешения отпуск за бременност и раждане за второто Ви дете трябва да подадете пред работодателя си Декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения, приложение № 12 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО), в която следва да посочите датата, считано от която следва да се прекрати получаването на паричното обезщетение за отглеждане на първото дете, т. е началото отпуска по първия болничен лист за бременност и раждане, издаден за 45 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари