Какви социални услуги ползват хората в Русенско?

4
Най-голяма е бройката на лицата в надтрудоспособна възраст, които са без увреждания, но имат нужда от резидентна грижа
Най-голяма е бройката на лицата в надтрудоспособна възраст, които са без увреждания, но имат нужда от резидентна грижа

Най-голяма е бройката на лицата в надтрудоспособна възраст, които са без увреждания, но имат нужда от резидентна грижа

Областните приоритети в Националната карта за социални услуги бяха обсъдени на работна среща при областния управител на Русе Данаил Ковачев. Заседанието бе водено от Ковачев и на него присъстваха директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Милена Влахова, представители на ресорните дирекции в кметствата и експерти от осемте общини. Те коментираха видовете социални услуги в региона, необходимостта от разкриването на нови и текущи въпроси при въвеждането им. Специално внимание бе отделено на възможните партньорства между общините за бъдещо съвместно предоставяне на подобен вид услуги.

До утре представителите на общинските администрации ще трябва да изпратят становищата си относно предстоящите за разкриване социални услуги на областно ниво. Окончателният вид на картата на социалните услуги, която отразява актуалните потребности на нуждаещите се от тях, се предвижда да бъде обсъден още другата седмица. Според областния управител Данаил Ковачев, ако е необходимо трябва да се помисли за увеличаване капацитета на съществуващите социални услуги или разкриване на нови. „Важно е да предоставим адекватни социални услуги на обществото“, коментира Ковачев, като отбеляза, че това трябва да е съобразно философията на създаването на областните карти за социални услуги.

На територията на областта се предоставят социални услуги от всякакъв тип, като във всички общини са осигурени както възможност за асистентски грижи, така и за консултативни услуги. Към на настоящия момент на територията на областта над 500 души ползват услуги от резидентен тип, което означава, че те се намират в центрове за настаняване от семеен тип, защитени жилища или в специализирани институции като домове за стари хора. Най-голяма е бройката на лицата в надтрудоспособна възраст, които са без увреждания, но имат нужда от резидентна грижа. Те са 269. 97 пък са пълнолетните лица с инетелектуални затруднения, които също се намират в подобен тип институции. 21 са лицата с деменция, а 85 с психични разстройства. Децата, които се нуждаят от подобен тип услуги са 54. От тях 36 са с трайни увреждания, а 18 са без. Същевременно се предоставят и редица други услуги. Например осигуряване на подслон за лица в кризисна ситуация – бременни и майки с деца до 3-годишна възраст или на пострадали от домашно насилие и лица, които са жертва на трафик.

Националната карта на социалните услуги е дългосрочен документ с десетгодишен срок на действие. Със Закона за социалните услуги за първи път се въведе планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги. По този начин държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна в дългосрочен план. Националното планиране е особено важно, тъй като то ще е основанието за определяне на пакета от социални услуги на ниво община и област, за които следва да се осигури финансиране от държавния бюджет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари