Какви са условията в "дома на ужасите" в Горско Косово

0
Започна проверка заради 24 смъртни случая през 2019 г. и изключително лоши битови условия, в които хората живеят
Започна проверка заради 24 смъртни случая през 2019 г. и изключително лоши битови условия, в които хората живеят Видео: БНТ

Социалното министерство ще проверява Дома за възрастни хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово.

Това потвърди министър Деница Сачева. По-рано през деня омбудсманът Диана Ковечева поиска от главния прокурор Иван Гешев там да бъде извършена незабавна проверка, заради 24 смъртни случая през 2019 г. и заради изключително лоши битови условия, в които хората живеят.

При проверка на място екип на БНТ установи, че действително материално-битовата база е остаряла. За обитателите са предвидени два санитарни възела.

В доклада на експертите е посочено, че между административната част и спалните помещение има метална решетка, която стои заключена и по този начин ограничава свободното движение на хората.

Управителката на дома увери, че всички в дома получават 24-часова медицинска грижа с осигурени лекарства.

Окръжната прокуратура във Велико Търново се самосезира и започна проверка. Ако след нея се установят нарушения, ще бъде потърсена отговорност. 

Екипът на омбудсмана влязъл на проверка в Дома за хора с деменция в Горско Косово през декември. Проверяващите установили, че в една стая живеят шест души, има един душ и два санитарни възела за всички настанени в дома. За хората не се полагат достатъчно медицински грижи. Проверката е направена по сигнал на жена, която настанила свой близък там, обясни омбудсманът Диана Ковачева.

Диана Ковачева - национален омбудсман: Нейното оплакване е, че е настанила свой близък, и в рамките на по-малко от месец, въпреки че е бил в относително добро състояние, той е починал.

Според омбудсмана 24 починали за една година е доста висока смъртност за място, което предлага социални услуги.

Диана Ковачева - национален омбудсман: Все пак това не е хоспис. Става въпрос за смъртност на почти 50% от лицата ,които са настанени там.

Управителката на дома обясни, че в дома има 24-часова медицинска грижа, има специалисти и разполагат с нужните лекарства. Признава, че битовите условия не са достатъчно добри, но нямат пари за ремонт.

Вера Дукова - управител на Дом за настаняване на възрастни с деменция, с. Горско Косово: Не съм съгласна с констатацията на органите на омбудсмана, смятам, че каквото е по нашите възможности, относно обгрижването на хората, грижата за тяхното здраве е направено.

Големият брой смъртни случаи през изминалата година от дома обясниха с лошото здравословно състояние, в което хората постъпват тук.

Вера Дукова - управител на Дом за настаняване на възрастни с деменция, с. Горско Косово: Много от тях са хора без близки, намерени на улицата.

През 2013 г. домът отново е бил проверяван, като тогава ситуацията е била идентична и са били изпратени предписания до Социалното министерство и кмета на община Сухиндол.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Вероятно е имало проблеми, в този момент, в който са установени са дадени препоръки. ... ще направим съответните съвместни действия, така че да видим каква е причината да има толкова много смъртни случаи там.

Кметът на община Сухиндол обясни, че имат готов проект за модернизация на дома от 2008 г.

Пламен Чернев - кмет на Община Сухиндол: Не спираме да търсим начини за финансиране, защото през общинския бюджет от капиталовите разходи или от местни приходи не можем да направим такъв голям ремонт.

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че проверки се правят навсякъде, където има сигнали за нередности. Резултатите ще бъдат оповестени на 15 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари