Какви са схемите, за които разказа бизнесмена Илчовски

0
Какво се знае до момента след мегаскандала, който произведе изслушването вчера в НС
Какво се знае до момента след мегаскандала, който произведе изслушването вчера в НС Снимка: bTV

Показанията на крупния земевладелец в парламента са част от сюжет с богата предистория

Когато един от най-големите бизнесмени в агросектора дойде в Народното събрание и заговори за зависимости, олигархични кръгове и връзки на действащия премиер на страната с тях, скандалът е неизбежен. Изслушването на Светлослав Илчовски в комисията по ревизия по никакъв начин не направи изключение – чуха се неща, които могат да дадат начало или на изключително сериозно наказателно производство, или на куп дела за клевета.

Като всеки интересен сюжет, и този има както предистория, така и продължение, отбелязва bTV

В изслушването на земеделеца, което беше излъчвано на живо на страницата на Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, той разказа как се оказал в близкия кръг на „един от най-приближените на управляващите, който де факто е един от управляващите – Иван Пилето от Стара Загора, с известна фирма за пиленца“.

Същият „Иван Пилето“, по думите на Илчовски, го поканил в Монако през 2017 г., за да му предложи да участва в неистинско вдигане на оборота на дружество преди излизането му на стоковата борса: „Целта на тази операция е била само една, как да приберат част от парите на пенсионните фондове, да им продадат акции без стойност“.

В цитирания от Илчовски период действително има голяма фирма, свързана с пилешко месо, която излиза на борсата. Целта ѝ е била набирането на около 100 млн. лв. от продажба на акции. През последната година цената им е значително по-ниска от тази при старта на предлагането им през втората половина на 2018 г.

Бизнесменът разказа, че било поискано от него да говори и с други свои колеги да се включат в схемата с фиктивния оборот. Той твърди, че знаел, че това се прави „от името на премиера“.

Аз лично съм бил на неформални срещи – между управляващите в България, които не са в парламента (…) премиерът, Иван Ангелов, Батко, Братко – които си мислите, че са изгонени, въобще не са изгонени (…) Показаха ми клипове как издевателстват над един известен бизнесмен – как са му сложили двама да издевателстват над него в затвора и надзирателят ги снима“, разказа Илчовски, като уточни, че бизнесменът е от Карнобат.

В текста на сигнала, разпространен от сайта „Биволъ“ има и име – Миню Стайков, който действително е свързан с Карнобат, намира се под стража и има повдигнати няколко обвинения.

Като място на срещите Светлослав Илчовски посочи бившата резиденция на Тодор Живков „Витошко Студена“, а сред участниците – „шефа на горите в България“.

В края на 2009 г. служители на стопанството излязоха с отворено писмо срещу бившия си по това време директор Дамян Дамянов с твърдения, че той продължава да владее обекта, при което са налице ред нарушения. Подписалите писмото бяха освободени, а Дамянов с днешна дата е началник на Югозападното държавно предприятие, в което влиза и „Витошко Студена“.

Той беше шеф на ЮДП и през 2016 г., когато избухна скандал около скъпите джипове, които горските си купиха и които след това се оказа, че возят политици. „Предоставен е за изпълнение на държавни задачи (…) Нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, разказа пред bTV тогава Дамянов. „Джипката“ стана задължителен участник в публичните прояви на премиера в страната през последните години.

Земеделецът засегна и темата „Мата Хари“ – за произхода на кадрите, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов. Илчовски заяви, че кадрите са дело на „известна плеймейтка, тя работи момиче на повикване“, която получила 5000 лв. „да обслужи премиера“. Кюлчетата от снимките пък били подарък за рожден ден – от „Иван Пилето“ и от „Цоло“, който имал миньорски бизнес.

Светлослав Илчовски разказа, че натискът върху него се усилил през 2020 г., като заяви, че бил заплашван от регионалния министър Петя Аврамов с „нашите прокурори“.

Изслушването течеше в отсъствието на ГЕРБ, докато депутатите на Бойко Борисов не нахлуха в залата. Водени от Маноил Манев, те вдигнаха скандал за това, че не са били уведомени за заседанието на комисията. „Разпространяването на факти и обстоятелства, които могат да бъдат определени като престъпления, има начин да бъдат придвижени по каналния ред и НС не е онзи колективен орган, който ще скрие отговорността за разпространението на позорящи факти и обстоятелства“, заяви разпалено той.

Петя Аврамова на свой ред отрече да е водила разговори с Илчовски. В крайна сметка заседанието пропадна.

Вторият епизод дойде с изненадваща пресконференция на ГЕРБ в празничната сутрин. В нея видимо раздразненият премиер в оставка Бойко Борисов постави като основен акцент отказа на партията от шефското място в ЦИК, но мимоходом отрече да има нещо общо с Илчовски и видя в цялата история опит да бъдат засенчени големите управленски успехи на ГЕРБ.

Виждате атаката каква е, но това нито ме плаши, нито ме тревожи. Те трябва да скрият тази некомпетентност, безотговорност и отново пак тръгват пак да се връщат на чекмеджета, еди-какво си“, коментира Бойко Борисов.

Не го познавам, не искам и да знам какви са му твърденията“ – бяха думите му по адрес на Илчовски.

И допълни: „Те ще извадят още кошаревски свидетели, платили са на хора да излизат, да говорят“.

„Кошаревски“ или не, Илчовски вече е бил свидетел – срещу бившия депутат от ГЕРБ и настоящ народен избраник от ДПС Димитър Аврамов, който беше съден за рекет. Случаят е от 2012 г., като твърденията на бизнесмена бяха, че започнал тормоз над него, при което той потърсил протекции и така депутатът започнал да иска от него земя и парични суми. Делото все още е в спецсъда.

Ние имаме какво да показваме всеки ден, те нямат – освен да търчат с едни листя и да си правят уйдурма. Вкарват го през няколко сайта, раздуват ги идва Канна (гледа към репортера на bTV Новините Канна Рачева – б.р.) и тя задава тоя въпрос, за да може да мине по телевизиите. Ок, направете го – утре като ние го направим, ще дадат нашето. Това е демокрацията, това е силата и свободата на медиите – всеки може да ни зададе всякакъв въпрос!“, заяви Бойко Борисов.

 

 

 <>

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук