Какви са последиците, ако открият еднократна доза наркотично вещество у непълнолетно лице

0

Съдия Атанасова от Окръжен съд – Русе представи отново темата за разделението на властите  пред ученици от Английската гимназия

На 23 март 2017 г. съдия Антоанета Атанасова от Окръжен съдРусе представи отново темата „Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната система. Висш съдебен съвет“ пред ученици на Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе.

Освен на теорията на Шарл дьо Монтескьо за разделение на властите, формулирана през ХVІІІ-ти век и възприета от всички съвременни демократични конституции (включително и от Конституцията на Република България), съдия Атанасова се спря подробно върху функциите и ролята на съдебната власт и структурата на съдебната система в страната ни. На достъпен език учениците научиха за правомощията на съда, прокуратурата и следствието и работата на магистратите; основните видове дела; особеностите на гражданския, наказателния и административния процес;  същността на досъдебната и съдебната фази по наказателните дела; ролята на съдебните заседатели в правораздаването; обжалването на съдебните актове; правилата за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни лица.

Учениците зададоха въпроси, свързани с наказателната отговорност на непълнолетните във връзка широко отразеното не само от регионалните, но и от националните медии, убийство на таксиметров шофьор в с. Николово, за което са обвинени двама непълнолетни ученици.

Младежите се интересуваха и от доказателствената стойност и възможността за използване на видеозаписи и снимки в рамките на едно съдебно производство.

Коментиран беше и казус за евентуалните последици, които биха възникнали в случай на открита у непълнолетно лице еднократна доза наркотично вещество.

Срещите на съдии от Окръжен съдРусе с ученици от Английската гимназия се осъществяват в изпълнение на подписаното през септември 2016 година споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката относно реализиране на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, и ще продължат до края на учебната 2016/2017 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари