Ученици от Русе на среща със съдия Чокоева

0

На 17 март 2017 г. петдесет десетокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе се срещнаха със съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Чокоева представи пред учениците темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“. Децата научиха кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси. Съдия Чокоева обясни на младежите основните видове дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Втората част на лекцията беше посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления и на това как учениците да се предпазят да не станат жертва на престъпление. Младежите бяха запознати с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани бяха и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

По време на цялата лекция съдия Чокоева даваше конкретни примери на учениците, за да разберат по-добре представената им информация. Обърна им внимание, че напоследък често се правят опити за неправомерно теглене на парични средства от чужди банковата сметка и че тази опасност грози всеки един, който пазарува онлайн стоки и услуги, като очерта пред учениците какви превантивни мерки, могат да бъдат предприети в тази насока.

Някои от учениците споделиха личния си опит и впечатленията от досега си със съда, във връзка с водени от техните родители дела за издръжка и за родителски права.

Същата тема съдия Чокоева ще представи на 29 март пред деветокласници от Математическата гимназия в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари