Какви престъпления се крият зад случая Горанов-Божков-Домусчиев?

6
Какви престъпления се крият зад случая Горанов-Божков-Домусчиев?
Какви престъпления се крият зад случая Горанов-Божков-Домусчиев? Снимка: От упор

Какви престъпления се крият зад случая Горанов-Божков-Домусчиев? И защо си затваря очите Гешев? Това пита журналистът Иван Бакалов в "Е-vestnik". 

Публикуваните есемеси между Васил Божков и министър Владислав Горанов, а след тях и паметната записка между него и Кирил Домусчиев, очертават огромна по размер корупционна сделка, за която всяка прокуратура в цивилизована страна ще се самосезира и ще започне разследване.

В България главният прокурор Гешев заяви, че не е чел тези есемеси, а колегите му казали, че в тях няма никакви доказателства за престъпления. Но дали е така, читателят сам може да прецени, ако се запознае с подробностите и кои текстове от закона са свързани с изнесеното.

По автентичността на есемесите – те са есемеси, разменени между айфони, съобщения с системата на „Епъл”. Пази се целият чат в т. нар. „облак” на „Епъл”, и всичко може да се докаже, ако един от двамата участници използва паролата си и покаже пред свидетели съхраненото в „облака”. Няма как да се манипулират с елементарни монтажи на снимки, защото лесно могат да бъдат опровергани.

Никой не опроверга изнесените есемеси, нито паметната записка. По повод есемесите Горанов пусна официално съобщение, че „финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лв. към държавната хазна“. В съобщението се казва, че Горанов вече бил коментирал на 8 май. Тогава министърът каза, че не отрича да е познавал Божков и да е говорил с него. По-късно в интервю Горанов каза, че „няма спомен” да е водил точно такива разговори с Божков.

Бизнесменът Кирил Домусчиев потвърди, че е подписал въпросната паметна записка и обяви публикуването й за нещо нередно, нямало да слиза на равнището на Божков.

Есемесите само доказват, че Горанов и Божков са се виждали, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Въобще, няма проблем.

Дали е така?

В есемесите Божков благодари на няколко пъти на министър Горанов за някакви услуги. Горанов от своя страна на два пъти говори с шефовете на Комисията по хазарта, първия път с „девойката“ Мария Филипова, втория път „с Сашо“ – Александър Георгиев.

За какво говори, че да получи благодарности от Божков? От лицето, което сега според него дължи 700 млн. на хазната?

Към тези есемеси може да се добави паметната записка, според която Божков се задължава да сключи договор за 20 млн. лева годишно (без ДДС), за 10 години, които отиват като реклама в домусчиевата Нова тв (по-късно Божков публикува договора с Нова тв – 240 млн. с ДДС за 10 години). А срещу това ще получи „пълен съпорт” (подкрепа) от Комисията по хазарта. За това се подписва Домусчиев, макар да не е държавна институция. Но срещата и договорът са под натиск на премиера Борисов и министър Горанов, обяснява Божков.

И ето какво гласи законът:

Според чл. Чл. 143. от Наказателния кодекс „Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като (…) злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.”

В случая прокуратурата трябва да установи дали Горанов не е принудил нещо шефовете на Комисията по хазарта Филипова и Георгиев, в услуга на Божков.
Второ, трябва да провери дали премиерът Борисов и министър Горанов не са принудили Божков да подпише договор за реклама с Нова тв.

Законът уточнява още:

(пак в същия чл. 143) „Ако деянието е извършено от длъжностно лице (…), наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

Когато принудата се упражнява по отношение на съдия, прокурор, (…) на орган по приходите, (…) наказанието е:

в случаите по ал. 1 -лишаване от свобода от две до осем години;

в случаите по ал. 2 -лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Тоест, министърът попада в най-тежките алинеи на този член от закона, които предвиждат до 15 години затвор. И давността за такива престъпления е повече от 10 години. Тоест, дори да изтече мандата на сегашния главен прокурор Гешев, който си затваря очите, следващият може като нищо да повдигне обвинения на Горанов. Също и на премиера Борисов, който попада в същите текстове на закона.

Но с това недоказаните престъпления, които се крият зад есемесите и паметната записка не се изчерпват. Има още текстове от закона:

„Престъпления по служба

Чл. 282. Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага (…) и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.

Ако от деянието …е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.
За особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, като съдът постановява и лишаване от правото да се заема определена държавна или обществена длъжност.”

Някои медии, като в. „Сега” вече проследиха по дати есемесите и протоколите от заседанията на Комисията по хазарта. И се вижда, че след всички тези уговорки за „девойката”, за „Сашо” и благодарностите, Комисията е приемала решения, които разрешават на фирмите на Божков нови лотарийни игри.

Случаят плаче за разследване, но главният прокурор демонстративно не иска да види зад тези неща престъпления. Което също е подсъдно. И на него ще му изтече мандатът.

Поведението на главния прокурор дава повод за изводи в условията на какъв режим живеем, различен от правова държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари