Каква е разликата между здравословното хранене и диетата?

0
Загубата на тегло по дефиниция не е здравословен навик и не може да продължава вечно
Загубата на тегло по дефиниция не е здравословен навик и не може да продължава вечно

Отделете малко време, за да помислите какво означава за вас „здравословната“ храна

Нещо нискокалорично ли е? С ниско съдържание на мазнини? Ниско съдържание на въглехидрати? Но това не е здравословна храна, това е диетична храна. Има разлика, отбелязва Profit.bg

Здравословни навици са тези, които можете да поддържате устойчиво. Когато сте на диета, както и когато се опитвате да отслабнете, вашата цел е да ядете малко храна. Загубата на тегло по дефиниция не е здравословен навик. Ограничаваме се, за да отслабнем, но това не може да продължава вечно, защото със сигурност няма да е здравословно.

Така че, ако решите, че ще отслабнете, като ядете салати и пилешки гърди вместо бургери и пържени картофи, правите две неща едновременно. Ядете повече зеленчуци и може би по-здравословни мазнини – това са здравословни навици. Освен това приемате по-малко калории от преди.

Да, често съчетаваме целите - да бъдем по-здрави и да отслабнем, но те не са едно и също нещо. Ако само се храните по-здравословно, без да сте сигурни, че имате калориен дефицит, няма да отслабнете и ще бъдете разочаровани, ако очаквате да стане. От друга страна, трябва да се храните здравословно, дори когато не се опитвате да отслабнете.

Много хора смятат, че нискокалоричната храна е здравословна, а това води до мисълта, че ако ядем нещо различно от диетична храна, ще се храним „нездравословно“.

Как изглежда да се храниш здравословно без диета?

Това означава да включвате разнообразие на хранители вещества, да замените белите храни с пълнозърнести, да приемате много плодове и зеленчуци. Не забравяйте и за „добрите“ мазнини, каквито има в растителните масла. Друго важно правило е храната да бъде питателна и вкусна, за да ѝ се насладите и да се заситите, а не просто да ядете нещо.

Не е необходимо да ядете само пилешки гърди, може да вземете и бутчета. Не е нужно да забравите за ориза – заменете го с пълнозърнест! Или пък картофите заместете с батати!

И не забравяйте, че в някои случаи здравословната храна може да бъде в големи порции, стига да е балансирана и да отговаря на целите, които преследвате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Как кръстихте децата? - Едното на дядо му Деню - Денис, а другото на дядо му Пеню...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари