7 заблуди за здравословното хранене

0
Ето кои са най-масовите заблуди, на които всички малко или много вярваме
Ето кои са най-масовите заблуди, на които всички малко или много вярваме

Голяма част от добре познатите принципи на храненето и съветите на диетолоците се раждат и налагат като общовалидни, без всъщност да имат каквито и да било научни доказателства за своя подкрепа, пише Economic.bg. Ето кои са най-масовите заблуди, на които всички малко или много вярваме: 

Калориите са вредни

Ако някога сте се опитвали да отслабвате и сте държали диета, знаете – винаги се започва оттам. Почти всяка по-популярна диета държи да броите и пресмятате всяка хапка, и въпреки че в краткосрочен план броенето на калории и намаленият им прием може да доведе до свалянето на някое кило, рядко се случва това да се задържи във времето. Истината е, че не всички калории са създадени равни, и сляпото броене и ограничаване ни лишава от множество полезни вещества, от които тялото се нуждае.

Вредата на мазнините

Цялостна офанзива срещу мазнините се е  зародила се през 70-те години в Щатите. Търсейки причините за все по-затлъстяващата нация, мазнините изглеждат доста очевидна и лесна жертва. Всъщност за наднорменото тегло има много по-големи виновници (като брашното и захарта), а мазнините – стига да се научите как да различавате полезните от вредните такива – са незаменими за организма и съдържат множество полезни вещества. 

Въглехидратите вредят на тялото

Идеята, че ако съкратиш приема на въглехидрати до минимум, ще накараш тялото да гори повече мазнини, идва с диетата на Аткинс, и все още е доста популярна тенденция в храненето. Най-вече защото работи – но причината за това е не толкова фактът, че се изключват напълно въглехидратите, а че се изключват вредните въглехидрати (като брашно, захар, газирано). Няма нищо вредно в полезните въглехидрати - те се съдържат в редица плодове, зеленчуци и бобови растения. Също така, поради факта, че се усвояват бавно от организма, те ни зареждат с енергия за по-дълго време.

Не тряба да се яде сол 

Солта е набедена като причина за високо кръвно налягане, инфаркти, инсулти и задържане не вода в организма. Въпреки че няма нито едно научно доказателство приемът на сол да е пряка причина за едно от тези три състояния. Всъщност липсата на натрий може да е по-опасна от прекомерната и изключително завишена консумация (като това е количество над 12 г/ден, почти непосилно за постигане.

Нискомаслените млечни продукти са по-полезни 

Отново пак набедените за вредни мазнини са причина ни пробутват "по-полезните" алтерантиви на млякото и млечните продукти. Но по-високият процент масленост няма връзка с рискът от сърдечносъдови заболявания – всъщност доказано е, че хората, консумирали мляко и производните му продукти от крави, хранени на паша, имат 69% по-нисък риск от инфаркт. 

Червеното месо и опастността от заболявания

От сърдечни болести, диабет, рак – червеното месо има лоша репутация и дълго време ни се натяква да го заменим с бяло. Всъщност няма нито едно научно доказателство, което да подплати тези твърдения, така че няма причина да избягвате телешката пържола (единственото, което трябва да избягвате, е да я готвите прекалено дълго – освен вкуса и текстурата на месото, губите и почти всички полезни вещества).

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари