Каква е разликата между мента и джоджен

12
Наред с магданозът, копърът и девесилът, у нас традиционно се използват и мента, и джоджен
Наред с магданозът, копърът и девесилът, у нас традиционно се използват и мента, и джоджен

Българската традиционна кухня се определя като пикантна, тъй като едни от основните суровини, които се използват, са подправки

Тяхната употреба е необходимост, която подобрява вкуса на храната и способства нейното усвояване, пише Gotvach.bg

Въздействието им се определя от концентрацията, количеството, цветовите и вкусови съставки. Всеки кулинар има свой вкус, но в традиционната ни кухня има определени правила за това как се подправя всяко ястие.

Подправките се използват както пресни през топлите месеци, така и изсушени или замразени през зимата. Наред с магданозът, копърът и девесилът, у нас традиционно се използват и мента, и джоджен.

Макар и да имат определени сходства, джодженът и ментата имат непреодолими различия по между си. И двете растения са многогодишни и имат силна и ясно изразена миризма, по която могат лесно да бъдат различени.

Джодженът обаче се смята за пиперлива мента, получена чрез кръстосване. Той бил първото културно растение в Европа. Днес у нас се използват няколко вида мента и техните кръстоски, които се наричат джоджен.

Джодженът, както почти всяка друга любима българска подправка, се използва пресен и сушен. Добавя се в традиционната боб чорба, ястия със зелен фасул, леща, грах.

С него се подправя картофена салата, сосове за риба, ястия с месо, спагети и много други. Силният му аромат го прави прекрасно средство за ароматизиране на ликьори.

За да имате под ръка джоджен по всяко време, то наберете стръковете му по време на цъфтежа. Те се измиват, отцеждат добре, връзват се на китки и се оставят на сухо и проветриво място да съхнат.

Когато са напълно сухи, листата се оронват от стеблата и се прибират в стъклени буркани, които се затварят плътно. Съхраняват се на сухо и хладно място.

Ментата от своя страна е широко разпространена у нас. Съществуват общо 22 вида. Най-популярна е градинската мента, която се използва в кулинарията. Тя цъфти в дребни, червено-виолетови цветчета. От нея се използват само младите листенца.

Тя е подходяща подправка за доста по-малко ястия от джоджена. Подходяща е за месни, рибни и зеленчукови ястия. Партнира си добре с агнешко месо, сирене, грах, плодови салати, супи, сладоледи. С нея се приготвя и тонизиращ чай.

Най-подходяща за употреба е прясната мента. Тя може да се съхранява за кратко в найлонови пликчета в хладилника. Друг вариант е да се замрази във форма за лед. Също като джоджена може да се изсуши, като се съхранява в добре затворени съдове, на сухо и тъмно място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Моето име
    Има гьозум, който мирише на мента. Балканския гьозум е нещо различно. Разходи се из Странджа и nhareнамери истенски гьозум и после пиши глупости
  • 13
    1
    Иво
    Пълни глупости, написани и неграмотно, съжалявам за 3-те минути от живота си, загубени с това
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари