Каква е най-желаната работа в Северна Корея?

0
В изолираната държава ползват система, подобна на тази на Uber
В изолираната държава ползват система, подобна на тази на Uber

Такситата в Северна Корея стават все по-търсени, а страната дори вече има своя модифицирана версия на Uber.

Според публикации в сайта Daily NK, който се ръководи от севернокорейски журналисти в Сеул, в изолираната държава ползват система, подобна на тази на американската компания.

Клиентите там си поръчват такси по телефона, като то трябва да стигне на адреса до 10 минути независимо коя част от денонощието е, пише Money.bg.

"Богаташите в града искат да си поръчват коли, които да ги вземат от вратата особено, когато имат специални случаи, като рождени дни или други такива", казва източник пред медията.

Потребителите плащат за превоза базова цена от 1 до 2 долара. Ставката е три пъти по-висока от тази на стандартните таксита и доста над това, което средният севернокореец, който получава около 4 долара дневно, може да си позволи.

Според информацията някои от шофьорите дори приемат само щатски долари или китайски юани. Местни обясняват тази тенденция с "раждането" на консуматорското общество в Северна Корея.

В същото време този бизнес се оказва доста желан, а конкуренцията между компаниите е голяма. Преди години частните и държавните таксиметрови фирми наемали на почасова работа "хрътки", които да им търсят клиенти.

Те можели да направят по 50 долара на ден, а самите шофьори печелели много над тази сума. Възможността за работа с валута е и причината карането на таксита да се превърне в една от най-популярните и желани дейности на пазара на труда.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари