Както реши кметът, така гласуват и всички - изборите в Хитрино

0
Винаги със силните на деня.Това, което показват резултатите от вота в неделя, е, че общината вече има нова любима политическа сила
Винаги със силните на деня.Това, което показват резултатите от вота в неделя, е, че общината вече има нова любима политическа сила Снимка: БГНЕС / Архив

На изборите през април гласовете са 20. През юли са много, много повече - 1133. През ноември отново са пренебрежимо малко - само 12. Това са гласовете, които „Демократична България“ печели в община Хитрино в три поредни избора за парламент в рамките на година

Това означава, че тази политическа сила е била почти безразлична за хората в Хитрино в началото на годината. През лятото обаче всички рязко са повярвали в "Демократична България", а пък през ноември отново всички и отново рязко са се разочаровали, пише Генка Шикерова в разследване  за Свободна Европа. 

Хитрино е малка община в област Шумен в североизточна България, където официално живеят 7 хиляди души. Както и на други места в страната обаче, значителна част от тях са в чужбина. Повечето хора са етнически турци. Това обяснява традиционно силното представяне в последните десетилетия на Движението за права и свободи (ДПС), за което гласуват повечето турци и българи мюсюлмани.

Точно затова пробивът на „Демократична България“ в такъв регион беше неочакван. Коалицията има предимно привърженици в големите градове, някои я наричат дори "градската десница".

“Работих за “Демократична България”, каза през юли за Свободна Европа кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Неправителствени организации посочват общината като едно местата със значителен брой секции в риск от контролиран вот. Резултатите показват, че мнозинството избиратели гласуват според политическите предпочитания на кмета.

Така дойде ноември и в България се проведоха трети парламентарни избори за годината. Този път обаче политическите предпочитания на кмета са различни. Резултатите в общината също. „Демократична България“ има само 12 гласа, а новият силен играч в Хитрино е Продължаваме промяната“, която победи и в националното гласуване.

След впечатляващия пробив на „Демократична България“ в Хитрино през юли, през ноември резултатът на коалицията отново се сви до гласоподаватели, които се броят на пръсти. Гласовете за коалицията в повечето секции в общината са 0, най-много до 5.

Сравнението между резултатите от изборите през юли и ноември показва, че няма нито една секция в общината, където резултатът на гласувалите за „Демократична България“ да се е повторил или поне да е съпоставим. Напротив – той е в крайности.

Така например в секциите в селата Тимарево, Трем и Каменяк, в които е имало по над 100 гласа за „Демократична България“ през юли, през ноември те вече са нула.

Винаги със силните на деня

Това, което показват резултатите от вота в неделя, е, че общината вече има нова любима политическа сила. Това е Продължаваме промяната“.

Резултатите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" са огледални – това, което е изчезнало при първите, се е появило при формацията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. За „Продължаваме промяната“ са гласували малко над 850 души.

„Наистина искаме да се променят нещата, да има нещо ново“, каза за Свободна Европа кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Той обясни, че на предишните избори "промяната се е видяла в дясното", а "Продължаваме промяната" просто още не са съществували тогава.

Резултатите от изборите в Хитрино през годините показват, че те винаги следват личния избор на кмета. Когато той е от ДПС, в общината печели ДПС. Когато казва, че ще подкрепя партията на бившия премиер Бойко Борисов ГЕРБ – тогава ГЕРБ са първи. Точно така се случва на изборите през април.

Тогава от централата на ГЕРБ разпространиха съобщение със снимка, че Нуридин Исмаил, заедно с още няколко бивши кадъра на ДПС, ще работят за подкрепа на ГЕРБ. И резултатите го потвърдиха - ГЕРБ спечели в Хитрино.

„Тъжното е, че на тези места хората зависят от местната власт и до такава степен са готови да я обслужат, че са готови да подкрепят този, на когото кметът симпатизира“, каза Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Нуридин Исмаил е кмет на Хитрино от 2003 г. Той беше едно от силните и знакови лица на ДПС. Години наред общината беше приемана за един от бастионите на движението.

Резултатите в Хитрино рязко се обърнаха след трагедията в края на 2016 г. с взривени влакови цистерни в селото, при която загинаха седем души, а държавата отпусна милиони за възстановяването на района. Правителството тогава се управляваше от ГЕРБ. Няколко месеца след отпускането на парите, отново имаше парламентарни избори. През март 2017 г. ДПС за първи път загуби позициите си в общината, а ГЕРБ стана първа политическа сила.

Според изследване на неправителствената организация "Антикорупционен фонд" между 38 и 52 на сто от секциите в община Хитрино са в риск от контролиран вот. Това означава, че често хората там не гласуват свободно, а под влиянието на местни политически или бизнес фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари