Какъв е произходът на варианта Омикрон?

0
Този вирус се класифицира като зооноза - инфекция, която може да се предава между хора и животни
Този вирус се класифицира като зооноза - инфекция, която може да се предава между хора и животни Снимка: iStock

Според ново проучване вариантът Омикрон на коронавирусаизненадващо далеч от оригиналния вариант, би могъл да произлиза от мишките

Омикрон има 45 нови мутации. Това е безпрецедентно в сравнение с други варианти на SARS-CoV-2. Ако се наблюдава филогенетичното му развитие, то изглежда доста необичайно, пише Puls.bg

Теорията, че вариантът се е появил по време на продължителна инфекция при пациент с тежка имунна недостатъчност, досега е доминираща. Но наскоро екип от изследователи от Китайската академия на науките в Пекин е представил нова хипотеза: Омикрон може да има миши произход.

Мишка, заразена с човешки вирус

Според тези изследователи вирусът е бил предаден на мишка от човек. Този вирус се класифицира като зооноза - инфекция, която може да се предава между хора и животни. По време на този зоонозен трансфер при мишка вирусът би придобил някои или всичките си 45 мутации преди да се предаде на хората. Но остават някои неизяснени моменти с тази теория.

Несъвместимост при мишки

Вирусът използва спайк протеина си, за да навлезе в човешки клетки. Те, от своя страна, имат ACE2 рецептор, който е съвместим с вирусния протеин. Ето защо SARS-CoV-2 може да влезе толкова лесно в тях.

Еквивалентът на този рецептор при мишки има много малък афинитет към протеина на коронавируса. Дотолкова, че, за да проучат вируса при мишките, учените са били принудени да въведат изкуствено човешката ACE2 рецепторна последователност в генома на мишката.

Тогава възникна любопитният въпрос: "Как една мишка може да се зарази естествено съсSARS-CoV-2?"

Мутациите на Омикрон носят „молекулярния подпис“ на мишката

Едно потенциално обяснение може да се намери в начина, по който организмът се заразява с вируса.

За разлика от други варианти, се смята, че Омикрон не зависи от ACE2 рецептора, а от директното му поглъщане в клетката чрез ендозомите - мембранни отделения, разположени вътре в еукариотните клетки.

За да демонстрират мишия произход на Омикрон, изследователите са разгледали "молекулярния спектър" на мутациите, присъстващи в този вариант.

Те са открили, че спектърът от мутации на Омикрон показва прилики със спектрите на еволюцията на вируса в миши клетки.

По този начин мутациите на варианта Омикрон носят "молекулярния подпис" на мишите видове.

"Мишата хипотеза", предложена от изследователите, може да обясни защо мутациите, присъстващи в Омикрон, са толкова далеч от тези, характерни за други варианти, които са се развивали при хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари