Какаду се излюпи в родопско село

0
Папагал какаду се излюпи в домашни условия в родопското Соколовци
Папагал какаду се излюпи в домашни условия в родопското Соколовци

Папагал какаду се излюпи в домашни условия в родопското Соколовци, съобщиха от РИОСВ - Смолян.

От еко инспекцията са издали на пернатото бебе регистрационна карта съгласно изискванията на Закона за биологичното разнообразие. Регистрацията в случая е задължителна процедура с цел предотвратяване незаконен трафик и контрабанда с екзотични видове, уточняват от РИОСВ.

Новоизлюпеното пернато е най-новият обитател на създадения от сем. Герови дом за възстановяване на проблемни птици. Намеренията на стопаните са да направят в Соколовци център за рехабилитация и възстановяване на папагали. В дома им в родопското село сега се отглеждат 10 големи папагала и две новоизлюпени. Повечето от тях са купени от Русия като проблемни птици, за да бъдат спасени.

Папагалите са били домашни любимци, но се превърнали в проблем за стопаните си, в резултат на което някои са с влошено здраве, бити или с разрушена психика, обяснява Огнян Геров.

Според него много от собствениците на папагали не си дават сметка, че отглеждането им не е мода, а понякога птиците могат да се превърнат в опасна играчка. В дома в Соколовци семейството се грижи със собствени средства за възстановяването на пернатите, част от които преживели и физически тормоз.

Около половината от папагалите в своеобразния приют за рехабилитация говорят, а поведението на някои от тях разказва с какво са били бити.

Огнян Геров се надява идеята за създаването на центъра да намери подкрепа от спонсори. Намерението е да се създаде парк, в който изоставени и проблемни птици да бъдат възстановявани и отглеждани.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари