Как за картофокомбайн за 85 000 евро трябва да направиш инвестиция за 380 000 евро?

2
Коментар на картофопроизводителя Тодор Джиков
Коментар на картофопроизводителя Тодор Джиков

Инвестиционната подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от ПРСР 2014-2020, чийто прием скоро започна, продължава да бъде една от най-горещите теми в сектора.

След като Агри.БГ научи за подадена жалба до Административен съд-София, след която приемът по мярката може да бъде спрян, започнаха бурни коментари от страна на земеделските производители. Един от тях е на Тодор Джиков - председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК). В своята страница в социалните мрежи Джиков определи приема като “безумно организиран”.

В него са съчетани, некомпетентност, несправедливост и арогантност. Въобще достоен финал на едно унищожително за родната икономика и в частност българското земеделие, пише още Джиков.

По думите му безумието започва с това, че първо извадиха от приема стопанствата между 8000 и 20 000 СПО. Той коментира, че това са 74% от животновъдните стопанства в България. След това управляващите “сложиха на куп всички земеделци - малки, големи, всякакви”.

“После наредиха и да инвестират в напояване, за да вземат точки даже и приоритетните сектори. Но с предимство, ако си клиент на държавната фирма “Напоителни системи” ЕАД. Ако си голямо дружество и имаш добри печалби, си с едни гърди напред. Средните семейни стопанства в секторите “Животновъдство”, “Плодове” и “Зеленчуци” нямат работа тук. Продавам сеялки за директна сеитба и съм близък до властта - веднага точки и за тази технология. Независимо, че при зеленчуците не може да не ореш. Панели по покривите - точки и за тях”, обяснява Джиков в социалните мрежи.

Картофопроизводителят дава и пример:

Аз искам да си купя картофокомбайн, за да намаля осезаемо себестойността и да компенсирам липсата на работна ръка. Получавам 20 точки. А те са до никъде. Ще купиш и поливни системи, казва ми консултанта. Но аз вече имам - обяснявам му. Е, няма как, трябват ти и то да са минимум 35% от инвестицията - добавя консултанта. И пак не стигат! Взимай и панели по покривите ама минимум 15 % от инвестицията. Вече сме на границата с точките. Рисковано е, казва ми консултанта. Вземай и една сеялка за директна сеитба, нищо, че ореш. Хайде още 15 точки. И накрая сметката е проста.

За 85 000 евро картофокомбайн трябва да прибавя сеялка за 160 000 евро, напоителни съоръжения за 90 000 евро и соларни панели по покрива на склада за 45 000 евро. А аз исках картофокомбайн за 85 000 евро. Сега трябва да изхарча 380 000 евро на сила”, заключва Тодор Джиков.

Ще се окаже ли така чаканата подмярка 4.1 нож с две остриета за земеделските производители?

Ще бъде ли спрян нейния прием или всичко ще продължи, както е към момента - предстои да разберем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари