Как влияе топлината на човешкото тяло?

0
Човешкият организъм принципно е способен да се адаптира към високите температури
Човешкият организъм принципно е способен да се адаптира към високите температури Снимка: БГНЕС

Човешкият организъм принципно е способен да се адаптира към високите температури

Горещите вълни зачестяват. Физическият стрес, причинен от горещините, се отразява неблагоприятно не само на нашето здраве и работоспособност, но може да доведе и до по-голяма смъртност. Как да се предпазим обобщи Дойче Веле

Как влияе топлината на човешкото тяло?

Човешкият организъм принципно е способен да се адаптира към високите температури, посочва Лекарският център за качествена медицина. "Кръвоносните съдове се разширяват и започваме да се потим. Потта охлажда кожата. Когато обаче дълго време е горещо, този естествен температурен механизъм вече не работи правилно", пише в своя брошура медицинската организация. След това кръвното ни налягане спада и ние губим течности и соли, което допълнително натоварва кръвообращението.

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава, че излагането на прекомерна топлина има "далеч стигащи физиологични последици за всички хора, като често изостря съществуващи заболявания и може да доведе до преждевременна смърт".

Освен това топлинният стрес изостря респираторните и сърдечносъдовите заболявания, диабета, бъбречните заболявания и други болести, които са сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Горещините могат да доведат и до дехидратация, топлинни крампи, както и до топлинен удар.

Особено изложени на риск са бебетата, малките деца, бременните жени, възрастните и хората с вече съществуващи заболявания. Онези, които извършват тежка физическа работа или приемат определени лекарства, също са сред застрашените.

Как статистиката отчита починалите от горещините?

Топлината рядко се посочва като пряка причина за смъртта от лекарите. Това е така, защото малко смъртни случаи могат да се класифицират като "причинени от топлина", дори и при екстремни температурни условия. Смъртните случаи, причинени от горещини, обикновено се дължат на основни заболявания, които допълнителният стрес само влошава.

Заради това едва ли е възможно да се преброят точно смъртните случаи, настъпили вследствие на горещини. Цифрите, сочени в проучванията и медиите, са най-вече приблизителни оценки, за които експертите са използвали статистически модели. За определяне на т.нар. свръхсмъртност се използват епидемиологични и метеорологични данни. Това показва колко души са починали над средното ниво за определен период.

Как влияят екстремните горещини върху смъртността?

Според данните на Световната здравна организация (СЗО) горещите вълни могат да доведат до значителна свръхсмъртност. През "лятото на века" между юни и август 2003 г. около 70 000 души в Европа са починали в резултат на горещините. През 2010 г. в Русия пък е имало 56 000 смъртни случая по време на преминалата през страната 44-дневна гореща вълна.

Проучване, публикувано в научното списание The Lancet, показва, че през 2019 г. в света са били регистрирани около 356 000 смъртни случая, свързани с екстремни горещини. Въпреки че подобни мащабни оценки са условни, според авторите те показват "колко важна е температурата като глобален рисков фактор за здравето".

В Германия наскоро публикуван съвместен анализ на Института "Роберт Кох", Германската метеорологична служба и Федералната агенция по околна среда сочи, че през летата на 2018, 2019 и 2020 г. над 19 000 души са починали заради жегите. Най-голяма е смъртността през 2018 година. Това е и второто най-топло лято от 1881 година – откакто се води статистика.

Проучването е открило, че въздействието на високите температури върху смъртността леко се е понижило от 1992 г. насам. Това обаче съвсем не означава, че горещините са станали по-малко опасни за хората, а по-скоро, че населението се е адаптирало по-добре към зачестилите жеги.

Възрастните хора са особено застрашени от топлинен удар

В статия в "Ню Йорк Таймс" изследователите изразяват това предположение и във връзка с изненадващо ниските нива на смъртност в Индия, където тази година горещата вълна продължи месеци наред, а температурите понякога надхвърляха 50 градуса. Фактът, че жегата там е по-скоро суха, отколкото влажна, също може да е оказал влияние. Въпреки това непълните данни също биха могли да изкривят действителните събития - те също играят важна роля при регистрирането на смъртните случаи от жега в други страни.

Как може да избегнем фаталния край?

На индивидуално ниво носенето на прохладни дрехи, пиенето на достатъчно течности и изборът на сенчести или климатизирани помещения са важни мерки за намаляване на топлинното излагане. Ако е възможно, физическите дейности и задачите трябва да се преместят в по-хладните сутрешни и вечерни часове.

Властите носят отговорност за защитата на населението по време на горещите вълни. В Германия Федералната агенция по околна среда наскоро отново призова градовете да бъдат по-добре оборудвани срещу високите температури. "Това включва най-вече наличието на много повече зеленина в градовете, което би осигурило повече прохлада", заяви президентът Дирк Меснер пред ДПА. Градовете трябва да разработят и планове за действие при екстремни жеги, смята още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари