Как в Румъния реагират на частичното приемане в Шенген?

0
Според част от съседите ни решението е дискриминационно
Според част от съседите ни решението е дискриминационно Видео: NOVA

Според част от съседите ни решението е дискриминационно

Как в Румъния реагират на частичното приемане в Шенгенското пространство и какво мислят съседите ни на север за обособяването на частичен Шенген, само между нашите две страни?

От 31 март България и Румъния влизат в Шенген, но само по въздух и вода. За разлика от българите, румънците приемат много лично това, че не са приети изцяло в Шенгенското пространство и по суша. Те дори се чувстват дискриминирани.

На най-голямото летище „Отопени” в Букурещ пътуващите за и от Европа вече няма да подлежат на граничен контрол. Въпреки облекченията, повечето румънци са меко казано гневни, че са само по въздух и вода в Шенген, но не и по суша. Някои споделят, че страната няма проблем с нелегалните мигранти и не разбира политиката на Австрия спрямо сухопътния Шенген, предаде NOVA.

Други румънци са на мнение, че решението е добро, тъй като така ще пътуват по-лесно.

Румъния и България вървят в пакет още при предприсъединителните процедури за приемането им в ЕС. Кандидатурите им за Шенген също се разглеждат заедно. Докато и двете страни не решат проблемите, посочени от несъгласните членове на Евросъюза, то отварянето на границите към другите Европейски държави няма да се случи.

Най-сериозният проблем остава за превозвачите и транспортния бранш. Километричните опашки от двете страни на 70-годишния "Дунав мост" край Русе и Гюргево са нещо обичайно. Неотдавна се прокрадна идеята, след като Румъния и България не са допуснати по суша в Шенген, то двете страни, заедно с Гърция, да се споразумеят за свой Мини Шенген.

Някои от българските шофьори одобряват тази идея, но тя все още е недоразвита. Алтернатива на двата моста над Дунав и опашките с тирове остават фериботите. Фериботният комплекс между Русе и Гюргево е готов да заработи, но само от българска страна. Румънците все още не са в готовност да го пуснат, но това няма да се води Шенген по вода.

Кораби, превозващи леки и товарни автомобили през Дунав, има само на четири точки между Румъния и България - при Свищов, Никопол, Оряхово и Силистра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари