Как ураганът „Магнитски“ удря по ГЕРБ, но не и по ДПС

0
ГЕРБ няма накъде да пада, защото се е свил до твърдото си ядро, което не се влияе от тези скандали
ГЕРБ няма накъде да пада, защото се е свил до твърдото си ядро, което не се влияе от тези скандали Снимка: Plovdiv press / архив

Работата на служебния кабинет може да повлияе пряко на кампанията и на резултата от изборите, смятат социолозите

Санкциите на САЩ за корупция по закона "Магнитски" срещу Васил Божков, Делян Пеевски и още четирима българи се отразяват на резултата на ГЕРБ, но не и на ДПС. Това заяви Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" по БТВ. Изследването на агенцията хвана част от ефекта, защото приключи дни след оповестяване на санкциите. "В първите дни се видя пряк ефект - резултатът на ГЕРБ взе да пада", обясни тя.

Според Драгомир Живков от "Маркет Линкс" обаче ГЕРБ няма накъде да пада, защото се е свил до твърдото си ядро, което не се влияе от тези скандали.

Двамата са единодушни, че подобен тип скандали не влияят на електората на ДПС. "Разместването на политическите и икономическите пластове, което започна в резултат на санкциите, обаче може да се отрази върху позициите на ДПС, защото се знае, че това е много важно за Движението", разясни Петрова.

Социолозите не изключват да се стигне до разместване на първите две места - "Има такъв народ" да изпревари ГЕРБ. "Макар че отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат може да демобилизира електората му", предупреди Живков.

Като цяло работата на служебния кабинет се одобрява. "Има обаче резерви към начина, по който бяха направени част от смените. Трябва да има уважение към хората, които се освобождават, особено ако те са си вършили съвестно работата", каза Петрова, очевидно визирайки освобождаването на Тодор Кантарджиев като шеф на Националния център за заразни дейности, което доведе до протести.

Служебният кабинет може да повлияе върху изборите. "С работата си той създава една остро конфронтационна среда по време на кампанията", обясни Петрова. "Ще има положителен ефект, защото предприема мерки за ограничаване на контролирания вот", добави Живков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

МЗ предупреждава:
- Не си поставяйте диагнози в Гугъл. Вместо това се обадете на личния си лекар да ви прегледа по телефона.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари