Как светът посрещна Рождество Христово?

1

От Австралия до Северна и Южна Америка се отслужват богослужения

От Австралия до Северна и Южна Америка се отслужват богослужения, организират се тържества и обиколки на Дядо Коледа по повод един от най-светите дни в християнския календар. ВВС и USA Today събраха едни от най-добрите коледни снимки от цял свят, предава Агенция Фокус.

Два основни акцента са поставени в публикациите на западните медии: Украйна празнува Рождество Христово на 25 декември за първи път в новата си история и Витлеем е празен, няма и следа от радостта на един от най-светлите християнски празници.

Украйна традиционно използва Юлианския календар, използван и от Русия, като Коледа се отбеляза на 7 януари.

Украинският президент Володимир Зеленски промени църковния календар със закон през юли, като заяви, че той позволява на украинците да "изоставят руското наследство" и да празнуват Коледа през януари.

В коледно послание, публикувано в неделя вечерта, Зеленски заяви, че сега всички украинци са заедно.

"Всички ние празнуваме Коледа заедно. На една и съща дата, като едно голямо семейство, като една нация, като една обединена страна."

На фона на другия конфликт, който беляза 2023г. християните във Витлеем провеждат приглушено празненство, за да отбележат Коледа на фона на продължаващата война на Израел в Газа.

Поклонниците запалиха свещи и се помолиха на сцената на Рождество Христово, като фигурите са поставени сред инсталация от развалини и бодлива тел, пред църквата на "Рождество Христово" на площад Мангер във Витлеем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари