Как ще работи системата за електронни рецепти

0
Коментар на главният секретар на Лекарския съюз Димитър Маринов
Коментар на главният секретар на Лекарския съюз Димитър Маринов Снимка: iStock / Getty Images

Коментар на главният секретар на Лекарския съюз Димитър Маринов

От 1 май отпускането на лекарства ще е само в електронна форма. След като личният ви лекар ви е предписал медикаменти, ще може да ги купите във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

За пациента нищо не се променя. Просто ще имате досие и всеки един лекар ще знае как са ви лекували. Няма никакъв смисъл да ви изписват лекарства на хартия, освен ако не ви трябва този документ, например, за да докажете, че сте взимали определено лекарство. Да речем със застрахователни цели”, каза Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз, в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

В сайта на НЗОК със специален код или електронен подпис потребителите ще могат да виждат лекарствата, изписани им по Здравната каса, уточни Маринов.

Ако са ви изписани 3 лекарства може да си вземете колкото искате от където искате, докато рецепта има давност”, поясни той.

Предвижда се спешните медици и лекарите, които правят домашни посещения, да използват приложение на телефоните, за да може да издават електронни рецепти.

По думите на Димитър Маринов въвеждането на електронна рецепта се е отлагало 2 пъти, защото част от лекарите не са били готови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -7
    2
    до 1
    Идиот си ти. Теб като те пита лекаря какво си боледувал и какви лекарства си пил какво правиш, бе идиот? Мълчиш като цаца ли?:))) Аман от идиоти в тая държава! Трябва да ви отнемат избирателните права!
  • 8
    1
    Идиоти ни управляват, идиоти!
    Вие нормални ли сте, бе?!!! Как така всеки един лекар ще знае как са ме лекували?!! Я прочетете т. 6 от Европейска харта за правата на пациентите! https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/prava-i-zadlzheniya-na-pacienta/evropejska-harta-za-pravata-na-pacientite/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари