Как ще работи новият орган за пътна безопасност?

0
Той ще обединява усилията на всички отговорни институции в битката срещу войната по пътищата
Той ще обединява усилията на всички отговорни институции в битката срещу войната по пътищата Видео: БНТ

До края на октомври ще стане ясно каква ще бъде структурата на новия държавен орган за пътна безопасност у нас.

Той ще обединява усилията на всички отговорни институции в битката срещу войната по пътищата. Новият модел ще гарантира, че всички ведомства ще си вършат работата по най-добрия начин, обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в международен форум за пътна безопасност.

Новият държавен орган за пътна безопасност ще работи под шапката на Министерския съвет, информира БНТ. Той системно ще събира информация от отговорните институции и на тази база ще се решава какви мерки да бъдат предприемани за подобряване на пътната безопасност.

Малина Крумова - съветник на премиера: Не толкова да се изземат функции, правомощия на съществуващите агенции, т.е. очакваме такава една агенция да строи пътища или да отговаря за автомобилния парк, но ще дава указания, ще формира стандартите.

Промяната на модела за пътна безопасност е наложителна и по нея се работи от близо месец, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Томислав Дончев - вицепремиер: Не може да искаме пътищата и автомобилите да са от 21 век, а институционалния ни ред и правилата да са същите, няма как да стане.

Още през 2009 г. в доклад на Световната банка е препоръчано на България да създаде единен орган, който да носи общата отговорност за пътната безопасност

Богдан Милчев - ръководител на Института по пътна безопасност: Нашата пътна безопасност е разхвърляна в множество институции, всяка една от тях между другото се занимава с пътна безопасност. Добрите европейски стандарти показват, че няма проблем да се създаде такава административна структура.

Новият орган за пътна безопасност няма да наложи назначаването на нови кадри в държавната администрация. Служители от други институции ще бъдат преназначени към него. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари