Как се умира, молейки се за въздух

1
През призмата на една човешка трагедия прозира безсилието на хората, които управляват българите
През призмата на една човешка трагедия прозира безсилието на хората, които управляват българите

Писмо на Тодор Петров до Бойко Борисов и министър Ангелов, пристигнало в редакцията на frognews:

ДО Г–Н КОСТАДИН АНГЕЛОВ

ДО Г–Н БОЙКО БОРИСОВ

Отворено писмо

Уважаеми г-н Ангелов,

Уважаеми г-н Борисов,

Пише Ви един добруджанец обзет от тъга, безпокойство, страх, гняв и надежда. Тази палитра от чувства бе породена от репортажа на Миролюба Бенатова в Алтернативата по ТВ1 на 25.01.2021г. В това разследване става дума за един добруджанец на 85г., казва се Стойчо Стойчев. Познавате ли го? Съмнявам се, в нашия край нямаме големи инфраструктурни проекти, които да инспектирате, поради тази причина не очаквам да сте пътували до Добруджа скоро. Ако трябва да съм честен, и аз не го познавам, но се разстроих от това, което е преживял, защото се наложи да изпита на гърба си цялата некомпетентност на държавното управление и неспособността на водещи политически фигури да овладеят здравната криза в страната.

Тъжно ми е за неговото семейство, което цял живот ще помни, че Стойчо Стойчев е починал, молейки се за въздух. Чиста човешка съпричастност към болката на едно обикновено семейство като моето, което е зависимо от решенията на хора като Вас. Трудно е да бездействаш и наблюдаваш как твой близък се мъчи, но нямаш избор, тъй като МБАЛ Добрич АД е най-доброто, с което разполагаш. Знаете ли, господа, че към 31.12.2018г. населението на област Добрич е 173 831 души – това представлява 2.5% от населението на страната. Знаете ли колко болници обслужват всички тези 173 831 души?

Ще Ви помогна с отговора – ТРИ многопрофилни болници, които се намират в Добрич, Каварна и Балчик. Интересното в този казус е, че според „Анализ на дейността на МБАЛ Добрич АД към 31.03.2020г.“ и „Програма за устойчиво развитие на дейността на „МБАЛ-Добрич АД за 2017г.“ болниците в Балчик и Каварна „(…) не разполагат с нужния капацитет и нива на компетентност за оказване на спешна и неотложна помощ(…)“, а МБАЛ-Добрич АД „(…)е единственото лечебно заведение в региона, което разполага с необходимия капацитет и оборудване, отговарящо на високите изисквания на Медицинските стандарти по основните медицински специалности и разполага със Спешно приемно отделение на територията си(…)“. Това е доста далновидно, няма пари за много болници, нека да има една, но да е добра. За съжаление се налага да напиша тези думи иронично.

Ето тук се появява моето безпокойство – лечебно заведение, което от години страда от липса на финансов ресурс за обезпечаване на нормалната си работа и също така от липса на персонал. Мисля, че е редно и да повдигнем темата с лошите условия в стаите на пациентите, липсата на качествена модерна апаратура, и сега е моментът да попитам за една система за кислород, която работи на принципа, цитирам: „ще чукнеш апаратчето и въздуха ще тръгне“. Тревожа се за всички останалите 173 830 души в областта, ако им се наложи да се лекуват в същата тази болница, дали ще успеят навреме да „чукнат апаратчето“.

След безпокойството, изпитах страх, най-силното чувство от всички. Страхът се появи след като разбрах, че МБАЛ Добрич АД е получила оценка „отличен“ от Акредитационния съвет (Заповед №17-18/21.04.2017г., подписана от министър Илко Семерджиев). Това означава, че болница, която си сменя ръководството 3 пъти за 5 години, без достатъчен финансов ресурс и без достатъчно специалисти, има право да обучава бъдещи такива. Има известна логика в това решение, но мисля, че е важно да се конкретизира как точно се поставя самата оценка. Правилната методология е разписана в „Наредба № 18 от 2005 г. за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения“, където някои от изброените в Приложение №1 ми привлякоха вниманието.

• Критерий № 3

3.1. Изпълняват се в срок предписанията на органите на регионалните здравни инспекции съобразно действащите в страната здравни норми и изисквания.

3.2. Съответствие на наличната медицинска апаратура и оборудване с изискванията на медицинските стандарти за нивото на компетентност на отделните структури на лечебното заведение.

3.3. Над 80 % от медицинската апаратура в лечебното заведение, която се изисква за нивото на компетентност на съответната структура, е с година на производство след 2000 г.

3.4. Извършва се периодична профилактика и поддръжка на наличната медицинска апаратура.

Ето тук се появи гневът, господа политици.

• Извършва ли се периодична профилактика и поддръжка на налична медицинска апаратура, или този модел работи с почукване?

• Нормално ли е да продължава проблемът с лечението на ковид болни, след като на 11.08.2020г. сменихте ръководството на болницата точно с тази цел?

• Изхарчените 244 737 лв. от дарения за нова апаратура, които също са добре дошли, но не можеше ли да се направи и една профилактика на системата за кислород?

• Защо и в здравната система решаваме проблемите на принципа на ГЕРБ – ремонт на ремонта и покриване на проблем с нов?

• Защо лятото не се използва практично и болниците от нивото на тази в Добрич да се подобрят и адаптират за втората вълна от Ковид-19?

• Защо продължавате да жертвате живота на обикновения български гражданин заради властта и парите, които така обожавате?

• Как спите на „мека пухена възглавничка“, когато ние обикновените хора се молим за глътка кислород?

• Защо инвестираме милиарди в големи инфраструктурни проекти по време на невиждана здравна криза в страната?

• Защо ваксинираме по 20 души на ден?

Господин Борисов, аз също съм заразен с Ковид-19 в момента, но не ми пречи. Изпитвам задух, неудобство и общо неразположение от вируса „ГЕРБ 2011-2021“. Симптомите на вируса „ГЕРБ 2011-2021“ са корупция, 111-то място по свобода на словото, рекет, шуробаджинащина, беззаконие и бедност. Мисля, че е време ние всички да чукнем апаратчето и въздуха да тръгне.

БЕЗ уважение: Тодор Петров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари